Life

Ce este, de fapt, echinocțiul de toamnă. Ce se întâmplă pe 22 septembrie din punct de vedere astronomic

21.09.2020 | 11:03
Ce este de fapt echinoctiul de toamna Ce se intampla pe 22 septembrie din punct de vedere astronomic
ADVERTISEMENT

Echinocțiul de toamnă are loc anul acesta pe 22 septembrie. Este un moment extrem de important din punct de vedere astronomic. Practic, la această dată începe cu adevărat toamna și nu la 1 septembrie, dacă este să vorbim științific.

Echinocțiul de toamnă pe înțelesul tuturor

Echinocțiul de toamnă se produce anul acesta la ora 13:31, ora României, și marchează, de fapt, momentul în care noaptea și ziua sunt egale ca durată în orice loc de pe planetă.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este produs de mișcarea Soarelui, aflat exact pe ecuatorul ceresc. Echinocțiul se produce de două ori pe an, primăvara, în jurul datei de 21 martie și toamna, pe 22 sau 23 septembrie.

Celelalte două momente importante din punct de vedere astronomic poartă denumirea de solstiții și le întâlnim vara, respectiv iarna.

ADVERTISEMENT

E important de precizat, de asemenea, că la această dată de 22 septembrie nu avem peste tot echinocțiu de toamnă. Noi ne referim la debutul toamnei astronomice doar în emisfera nordică a planetei, adică de la Ecuator în sus.

În sudul planetei începe primăvara

În emisfera sudică, de la Ecuator în jos, începe primăvara. Se știe faptul că păsările, de pildă, încep să migreze spre țările calde în luna septembrie tocmai pentru că în partea cealaltă a globului pământesc începe sezonul cald.

ADVERTISEMENT

Practic, în state precum Brazilia, Africa de Sud, Indonezia sau Australia vara începe atunci când noi facem deja pregătirile pentru Crăciun, iar când la noi este vară, în sudul planetei vorbim despre iarnă.

Cuvântul echinocțiu provin din latină (aequinoctium) și este unul compus din aequus (care înseamnă „egal”) și noctis (noapte).

ADVERTISEMENT

În termeni ceva mai științifici, linia echinocțiului este o dreaptă care intersectează planul orbitei Pământului cu cel al ecuatorului ceresc, același cu ecuatorul terestru. Practic, această dreaptă cade perpendicular pe linia solstițiului.

Următorul echinocțiu, cel de primăvară, va avea loc pe 20 martie 2021 la ora 09:37 dimineața, iar cel de toamnă, pe 22 septembrie 2021, la ora 19 și 21 de minute.

 

ADVERTISEMENT