Life

Ce este, de fapt, făina de alac. De ce este considerată cea mai sănătoasă

Ce este, de fapt, făina de alac și de ce este considerată cea mai sănătoasă. Beneficiile pe care le are pentru organism.
31.03.2023 | 12:33
Ce este de fapt faina de alac De ce este considerata cea mai sanatoasa
Ce este, de fapt, făina de alac. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Făina de alac este cea considerată cea mai sănătoasă. Este recomandată pentru diverse preparate culinare datorită beneficiilor pe care le are pentru organism. Din ce se prepară acest tip de făină?

Ce este făina de alac și de ce este considerată cea mai sănătoasă

În România, alacul mai este cunoscut și sub numele de grâu spelta, o specie cultivată încă din cele mei vechi timpuri. Făina preparată din acest grâu este considerată cea mai sănătoasă. Specialiștii le recomandă oamenilor să o folosească cât mai des în preparatele lor.

ADVERTISEMENT

Făina de alac are mai multe proteine decât cea normală, motiv pentru care este mai sănătoasă. Grâul spelta conține tărâță, germene și endosperm. Aceste trei părți au și valori nutriționale.

Totodată, făina de alac este integrală și are o aromă asemănătoare cu nuca, fiind populară și consumată mai des decât cea normală. În plus, conține și o cantitate mai mică de gluten.

ADVERTISEMENT

O cană de făină de alac conține următoarele valori nutriționale:  246 de calorii, 51 de grame de carbohidrați, 7,6 grame de fibre, 10,6 grame de proteine, 1,7 grame de grăsimi. De asemenea, această făină conține 106% din doza zilnică recomandată de mangan, precum și 29% din doza zilnică recomandată de fosfor și 25% din doza zilnică recomandată de vitamina B3.

Alți nutrienți care se regăsesc într-o cană de făină de alac sunt 24% din doza zilnică recomandată de magneziu și 18% din doza zilnică recomandată de fier, notează spynews.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, făina de alac mai conține și calciu, seleniu, zinc, precum și alte vitamine ale complexului B. Este și o sursă importantă de fibre dietetice.

ADVERTISEMENT

În afară de faptul că are vitamine și nutrienți, această făină aduce o serie de beneficii pentru sănătatea organismului uman. Mai exact, făina de alac întreține procesul de digestie și menține sațietatea pentru mai mult timp.

Un alt beneficiu este faptul că echilibrează nivelul zahărului din sânge. Consumată în diverse produse și alimente, acest tip de făină poate reduce rezistența la insulină și riscul de diabet.

Cine nu poate consuma făină de alac

Cu toate acestea, există și contraindicații privind făina de alac. Persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau de boli inflamatorii ale intestinului nu au voie să consume această făină.