Ce este, de fapt, legea arendei. Ar putea intra în vigoare din 2025 și milioane de români se vor lovi de noile amendamente. Actul normativ din agricultura românească, care este unul așteptat, a fost aprobat de Camera Deputaților.
Ce reprezintă, în realitate, legea arendei. Se poate folosit chiar din 2024 și milioane de oameni trebuie să respecte regulile. Legea nr.16 din 5 aprilie 1994 spune că toate bunurile agricole pot fi date în arendă în condițiile legii.
Prin bunuri agricole se înțelege terenuri cu destinație agricolă, cum ar fi terenurile agricole productive (arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbuștii fructiferi, plantațiile de hamei și duzi) sau pășunile împădurite.
Din această categorie mai fac parte terenurile ocupate cu construcții și instalații agrozootehnice, amenajările piscicole, drumurile tehnologice și platformele și spațiile de depozitare care servesc producțiie agricole.
Toate aceste bunuri agricole pot fi arendate de acum înainte pe o perioadă de minim 7 ani, conform proiectului PL-x nr. 455/2022 – Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil, care a fost adoptat recent.
Acesta a trecut de votul Camerei Deputaților și urmează să se pună în aplicare chiar de anul acesta. Programul a fost solicitat de fermierii români care au dorit o perioadă minimă pentru încheierea contractelor de arendă.
Aceștia au cerut minim 10 ani, însă în urma dezbaterilor s-a ajuns la o înțelegere de 7 ani. În felul acesta actul normativ a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare în Camera Deputaților, for decizional.
„Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează sa le producă”, se arată în amendamentul votat de Parlament, scrie agrointel.ro.
Legea arendei din România mai spune că subarendarea este interzisă. Noua lege spune că subarendarea totală sau parțială sunt interzise „sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi”.
În felul acesta fermierii români vor scăpa de o problemă pe care o aveau de foarte multă vreme, aceea a schimburilor de terenuri, care nu erau deloc reglementată. O altă situație care se va rezolva este legată de valabilitatea contractelor după decesul proprietarului.
În cazul în care se ajunge în această situație, atunci moștenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul. În cazul vânzării terenului cumpărătorul trebuie, de asemenea, să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.
Inițiatorii proiectului sunt președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu și deputatul PSD Florin Barbu. Alături de cei doi politicieni, alți 18 parlamentari au semnat actul normativ.