Ce este, de fapt, lichidul roșu din caserola cu bucăți de carne pe care o cumperi de la supermarket. Surpriza e totală. Oamenii de știință spun că are un rol foarte important și care este bun în gătirea preparatelor culinare.
Ce înseamnă substanța roșie din cutiile cu carne de orice fel și care sunt achiziționate din magazine. Nu te așteptai la asta. Foarte multă lume a crezut până acum că este vorba de sângele lăsat de produs, dar este cu totul altceva.
În realitate, este vorba de apă amestecată cu o proteină. Aceasta se numește mioglobină și poate fi consumată fără nicio teamă. Mai mult decât atât, comercianții ne transmit că este normal să o găsim în caserole.
Rolul acesteia este de a transporta oxigenul către celulele musculoase ale animalului, indiferent că este vorba de porc, vită sau miel. Această proteină își schimbă culoarea în momentul în care este expusă la aer și căldură.
În plus, acesta este motivul principal pentru care carnea se transformă din roșie în maro atunci când este gătită sau stă prea mult timp în ambalaj. Mioglobina este cea care determină culoarea cărnii. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât conține mai mult din această proteină.
În clipa în care este gătită bine carnea nu mai este sângerie, ci se spune că mai conține mioglobină. Totodată, aceasta este cea care separă carnea albă de cea roșie. Animalele cu carne roșie își folosesc mult musculatura, de aceea au mai multă proteină.
Mioglobina este proteina care face ca fripturile să devină mai mici atunci când sunt gătite. În timpul procesului aceste proteine pierd din capacitatea de a reține apă. Așadar, apa este cea care se scurge din carne.
Lichidul de pe fundul caserolei, care seamănă cu sângele, este și rezultatul înghețării alimentului în timpul transportului. Cele mai multe bucăți de friptură au în compoziția lor 20% proteine și 75% apă (plus 5% grăsime, carbohidrați și minerale).
Atunci când carnea este înghețată, apa crește în volum și ajunge să se transforme în cristale de gheață. În cazul bucăților de carne proaspete, cumpărate direct de la măcelar, acestea pot avea o cantitate de mică de sânge ce se scurge din ele.