Mișcarea no-wash a fost adoptată de mai multe persoane din toată lumea. Oamenii care o practică nu-și spală niciodată blugii și își schimbă săptămânal lenjeria intimă.
Multe persoane spală hainele după fiecare purtare, lucru care poate fi cu adevărat necesar în cazul anumitor obiecte vestimentare, cum ar fi lenjeria intimă.
Cu toate acestea, în ultimii ani, multe persoane au început să renunțe la detergent pentru a proteja mediul, dar și pentru a economisi timp, potrivit The Guardian.
Acest curent de opinie a început să devină popular în timpul pandemiei de Covid-19 și este denumit mișcarea “no-wash” (n.r. fără spălare).
Un practicant al acestei mișcări este Tim, inginer IT, care a rămas să lucreze de acasă în timpul pandemiei. De atunci, acesta a adopta o atitudine mai relaxată în legătură cu spălarea hainelor.
La momentul respectiv, Tim a realizat cât de multă energie folosește pentru a spăla hainele, dar și cât timp este pierdut. “Era cam în perioada în care aveam cel de-al doilea copil, aşa că eram total supraîncărcat”, a povestit el.
Tim s-a gândit la lucrurile la care poate renunța de pe lista de sarcini, iar printre idei a fost și spălatul hainelor. A început să spele o mașină sau două pe săptămână, dar apoi a stat un an întreg fără să spele rufe.
Acum, Tim spală rufele o dată la șase luni. Bărbatul nu mai merge la birou, astfel că a decis că nu mai are nevoie de prea multe haine curate. În viața de zi cu zi, nu mai contează ce poartă, dar la evenimente sociale importante se ocupă de ținută așa cum trebuie.
Tim folosește, totuși, mașina de spălat pentru a curăța hainele copiilor. În perioada în care nu și-a spălat deloc propriile haine, bărbatul a purtat aceeași ținută timp de aproape două săptămâni.
Acesta a purtat tot mai rar șosete și a optat pentru sandale, chiar și iarna. Tim a purtat chiar și aceeași pereche de lenjerie intimă pentru o săptămână. Uneori, acesta purta slip de baie în loc de lenjerie intimă, cu care mergea la duș pentru a-i spăla.
“Poţi avea chiloţi care să ţină o săptămână”, a spus el. Întrebat cum reușește să stea atâta timp cu aceeași lenjerie intimă, Tim a spus că “pur şi simplu ai standarde foarte scăzute”.
Atunci când observă că hainele încep să miroasă, Tim le schimbă. Sunt și situații în care soția sa îi semnalizează că este timpul să-și schimbe ținuta.
Inițial, mișcarea “no-wash” a fost despre păr. Apa încă este utilizată în acest caz, dar nu și șamponul. Tendința de a nu spăla hainele a apărut, mai întâi, în cazul blugilor.
Un profesor a spus că nu spală niciodată materialele din denim, în afară de situațiile în care au loc accidente. În general, blugii nu trebuie spălați la fel de des ca alte haine.
“Eu nu spăl niciun denim decât dacă se întâmplă un dezastru – îţi verşi lapte pe blugi sau ceva de genul acesta”, a spus Daniel. Acesta a spus, însă, că își spală lenjeria intimă după fiecare purtare.
“În principal, asta îţi oferă o uzură mai bună – blugii îmbătrânesc mult mai bine şi durează mai mult. Nu trebuie să continui să cheltuieşti bani pe blugi. Este mai bine pentru mediu.
Dacă am fost la un grătar şi miroase puţin a fum, s-ar putea să îi pun la aer peste noapte”, a mai spus profesorul.
Unele persoane au redus frecvența spălării hainelor. Ken, un profesor pensionat, a spus că spală rufele doar o dată pe săptămână. Înainte, acesta spăla hainele chiar și de șase ori într-o săptămână.
“Folosim nuci de săpun (un tip de fructe mici care conţin săpun) şi le spălăm la 30 de grade. Pun rufele la înmuiat peste noapte, astfel încât să consumăm mai puţină energie electrică”, a spus profesorul.
Multe persoane optează pentru haine mai ecologice, achiziționate chiar și la mâna a doua. De altfel, orice haină trebuie spălată după cumpărare.
“Spălarea după cumpărare are un impact foarte mare. Spălarea la rece, spălarea doar atunci când este nevoie, purtarea lucrurilor mai mult timp – acestea au un impact egal, dacă nu chiar mai mare”, a spus Charlotte, care lucrează în domeniul sustenabilităţii şi al modei.
Charlotte a mai spus că folosește între 20 și 30 de haine. Aceasta spală puloverele de două ori pe sezon și curăță urmele și petele doar local. Aerisirea, dar și tratarea cu aburi pot contribui la menținerea hainelor curate. În timp, spălarea hainelor duce la deteriorare.
Michele, grafician și toboșar, a locuit, timp de 20 de ani, într-o casă fără mașină de spălat, motiv pentru care a spălat de mână și a mers la spălătorii. Hainele puteau să fie purtate de mai multe ori, mai ales dacă erau aerisite regulat.
Multe persoane au decis să-și spele rufele tot mai rar din cauza impactului pe care acest obicei îl are asupra mediului. Pentru mulți, spălarea la mașină se face, în general, la temperaturi scăzute.
Alison, o mamă casnică din Glasgow, a fost învățată de mama ei să spele rufele după fiecare purtare. Aceasta a învățat, în timp, să le spele mai rar, deoarece și-a dat seama că necesită multă muncă în plus. Atunci când nu sunt spălate prea des, hainele au o durată mai mare de viață.
În schimb, unele persoane au renunțat complet la mașina de spălat. Un artist a spus că le spală de mână, o dată pe lună, și se rezumă doar la articolele vestimentare necesare.