Life

Ce este, de fapt, Parmigiano Reggiano. E considerată o adevărată regină în piață

Ce este Parmigiano Reggiano și cum se produce, de fapt. Produsul este considerat o adevărată regină în piață și mulți îl adoră.
13.03.2025 | 19:11
Ce este de fapt Parmigiano Reggiano E considerata o adevarata regina in piata
Ce este Parmigiano Reggiano, produsul apreciat în toată lumea. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parmigiano Reggiano este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite tipuri de brânză din lume. Este fabricată încă din Evul Mediu, iar procesul este unul bine pus la punct.

Ce este și cum se produce Parmigiano Reggiano

Unul dintre cele mai apreciate ingrediente din bucătăria italiană este Parmigiano Reggiano, considerat “regele brânzeturilor”. Acest tip de brânză are o istoria de aproape un mileniu și este consumat în toată lumea.

ADVERTISEMENT

Textura este una care nu se poate confunda, iar gustul autentic a rezistat trecerii timpului. Parmezanul a ajuns, de la mănăstirile medievale din Emilia-Romagna, în toată lumea de-a lungul timpului.

Încă din Evul Mediu, procesul de preparare a Parmigiano Reggiano a rămas aproape neschimbat, pentru a păstra gustul unic, ce nu poate fi reprodus. Călugării benedictini au fost în spatele acestui produs, apreciat în mai multe țări în lume, nu doar în Italia.

ADVERTISEMENT

Călugării aveau nevoie de un cașcaval rezistent în timp, pe care au reușit să-l obțină datorită sării din salinele de la Salsomaggiore, dar și a lapteui de la vacile care erau crescute la mănăstiri.

Primele ferme care produceau acest tip de brânză se aflau în mănăstiri. În cadrul acestora, călugării au creat primele forme mari de brânzî care aveau o consistență dură și se puteau conserva pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Parmigiano Reggiano a ajuns pe cele mai importante mese ale lumii prin intermediul comerțului practicat de mănăstiri. În 1254, potrivit unui act notarial descoperit la Genova, este arestată vânzarea unui “caseus parmensis”, adică brânză de Parma. Acela a fost momentul care a marcat începutul istoriei celebrului aliment, care ar avea, de fapt, o origine mult mai veche, notează g4food.ro.

ADVERTISEMENT

În ziua de astăzi, Parmigiano Reggiano se produce doar în provinciile Reggio Emilia, Modena, Parma, Bologna și Mantova. Producția este de 3,8 milioane de forme anual. Este a treia brânză italiană ca volum de producție, după Grana Padano și Gorgonzola.

Când ar fi apărut această brânză

Nu se știe cu exactitate, însă, când a apărut această brânză. În “Naturalis Historia”, Pliniu cel Bătrân a menționat o brânză tare, “de dimensiuni considerabile”, cu multe asemănări cu Parmigiano Reggiano.

Se știe sigur, însă, că brânzeturile tari existau încă din anii 1100, cum ar fi Granone Lodigiano, care a fost precursorul Grana Padano. Acesta a apărut în 1135, în abația Chiaravalle, în apropiere de Milano.

Între mențiunea dată și referințele romane, golul este de aproximativ 1000 de ani. Este posibil ca schimburile comerciale din Imperiul Roman să fi contribuit la evoluția a ceea ce știm astăzi drept Parmigiano Reggiano.

Călugării medievali ar fi avut un rol important în perfecționarea acestui tip de brânză. Aceștia aveau metode de uscare foarte bine stabilite, datorită cărora brânza putea fi conservată pe termen lung.

Mai mult, călugării au îmbunătățit tehnicile agricole și au cultivat pășuni pentru a hrăni vacile. Au construit și clădirile mici cunoscute drept caselli, utilizate pentru a prelucra laptele.

În 1200, se produceau deja cantități mari de Parmigiano Reggiano, iar brânza a fost exportată în toată Europa. Comerțul călugărilor nu a contribuit doar la răspândirea parmezanului, ci și la facilitarea introducerii unor noi produse în Italia, cum ar fi berea, lichiorurile, rachiul sau alte tipuri de brânzeturi.

Parmigiano Reggiano are aproape același proces de fabricare ca în Evul Mediu. Se realizează doar din lapte, cheag și sare. Nu conține aditivi, iar maturarea minimă este de cel puțin 12 luni. Diferențele de gust dintre forme sunt date de tipul de vaci sau de pășune, precum și de metodele de maturare utilizate.