News

Ce este, de fapt, portofelul digital lansat de UE. Când va fi aplicat și în România

Portofelul digital va fi accesat prin semnătura electronică, iar documentele vor fi protejate. Peste cât timp ar putea apărea în România?
30.06.2024 | 14:51
Ce este de fapt portofelul digital lansat de UE Cand va fi aplicat si in Romania
Ce este, de fapt, portofelul digital lansat de UE. Foto signicat.com
ADVERTISEMENT

Portofelul digital va fi lansat în Uniunea Europeană, astfel că statele membre vor putea să introducă acest sistem în curând. La ce va fi folosit portofelul electronic și când ar putea fi aplicat în România?

Portofelul digital, lansat în UE. Când va fi introdus în țara noastră

În luna aprilie, Parlamentul European a dat undă verde acestui proiect, care va veni în ajutorul cetățenilor. Ca oamenii să scape de actele din portofel și de cozile interminabile de la ghișeele instituțiilor publice, Comisia Europeană a găsit soluția implementării portofelului digital.

ADVERTISEMENT

Documentele personale vor fi transferate aici, putând fi accesate oricând prin intermediul telefonului mobil. Atât permsisul de conducere, buletinul, cât și acte precum certificatul de naștere sau alte documente vor putea fi găsite în portofelul electronic.

Datele vor fi protejate la cel mai înalt nivel. Utilizatorii vor putea accesa portofelul prin semnătura electronică și nici statul nu va avea acces la documente fără acordul cetățenilor. În acest sens, va exista o aplicație, „eID”, unde vor fi introduse datele.

ADVERTISEMENT

Contul de utilizator va fi folosit în mai multe circumstanțe. De exemplu, pentru confirmarea identității, solicitarea unui certificat de naștere, deschiderea unui cont la o bancă, depunerea declarațiilor fiscale, înscrierea la studii de învățământ, etc.

Românii nu vor fi obligați să folosească portofelul electronic

Deși măsura este gândită pentru a ajuta cetățenii și va fi un pas important în procesul de implementare a digitalizării la nivel european, românii sunt reticenți. În țara noastră, portofelul digital ar putea fi aplicat în 2026, însă utilizarea nu va fi obligatorie.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Alin Mituță a vorbit despre introducerea portofelului electronic în România, precizând că, dacă românii vor fi deschiși, ar fi „un avans major pentru noi ca societate”. În plus, cozile interminabile de la ghișeele instituțiilor publice vor fi eliminate.

ADVERTISEMENT

„Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu, dacă te simți mai confortabil cu a merge la ghișeu și a sta la coadă, e în continuare posibil lucrul ăsta, dar pentru cei care vor să aibă o viață mai ușoară și au încredere în această tehnologie vor avea această posibilitate să acceseze toate serviciile publice ale statului direct pe telefon”, a declarat Alin Mituță la Antena 3 CNN.

Practic, românii vor putea accesa orice document pe telefon, de la distanță, fără să fie nevoiți să meargă la ghișee. Reprezentanții UE speră ca până în 2030, 80% dintre cetățenii europeni să utilizeze identitatea digitală.