Ce este, de fapt, schema Ț și de ce o aplică toți retailerii din România. E bine să cunoști acest secret al șefilor de magazin. Nu o să te mai păcălești niciodată la cumpărături la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image.
Ce înseamnă, în realitate schema Ț, folosită de toate magazinele. De acum înainte nu vei mai fi înșelat la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Supermarketurile recurg la această practică de foarte multă vreme.
Majoritatea clienților care trec pragul retailerilor din România obișnuiesc să ia produsele de la raft direct din față, nicidecum din spate. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele sunt chiar sub nasul cumpărătorilor.
Specialiștii atrag atenția acestui aspect și spun că practica a fost făcută de comercianți pentru a ieși la înaintare cu produsele și alimentele care expiră primele. În felul acesta magazinele nu rămân pe stoc cu lucruri care nu mai sunt în termen.
Așadar, se încurajează vânzările rapide și implicit, se evită risipa de alimente. Pe de altă parte, magazinele obișnuiesc să pună produsele cu data de expirare mai îndepărtată în spatele celor care expiră repede.
Supermarketurile ar trebui să aibă o politică de expunere a produselor în ordine cronologică, însă acest obicei este întâlnit foarte rar. Acesta este motivul pentru care clienții sunt îndemnați mereu să verifice termenul de valabilitate și să nu fie trași pe sfoară cu schema Ț.
Legea din România spune că magazinele care lasă pe rafturi produse expirate, care nu mai pot fi consumate, sunt sancționate. Mai exact, nu este etic și nici legal să se expună alimente în fața raftului, în speranța că se vor vinde mai ușor.
Această practică este amendată în foarte multe țări, retailerii fiind obligați să verifice frecvent datele de expirare ale alimentelor. În cazul în care se găsesc produse care nu mai sunt în termen, atunci sunt scoase de la vânzare.
În aceeași notă, legislația le dă dreptul cumpărătorilor să sesiseze dacă văd alimente care nu mai sunt bune de consumat. Cumpărătorii trebuie să fie foarte atenți la schema Ț pentru că pot fi foarte ușor păcăliți.