Life

Ce este, de fapt, serotonina, hormonul fericirii. Cum îți poți crește în mod natural nivelul de serotonină pentru a fi mai fericit

Ce este serotonina, cunoscută și sub numele de hormonul fericirii. Ce trebuie să faci pentru ca nivelul de serotonină să nu scadă niciodată din organism.
19.05.2024 | 12:07
Ce este de fapt serotonina hormonul fericirii Cum iti poti creste in mod natural nivelul de serotonina pentru a fi mai fericit
Ce este serotonina, cunoscută și sub numele de hormonul fericirii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu toții știm că serotonina este responsabilă cu fericirea și cu starea de bine. Există mulți factori care influențează producerea acestui hormon. Tot serotonina este responsabilă și de apariția anxietății, iar asta din cauza dereglărilor chimice pe care le produce în organism.

Ce este, de fapt, serotonina

Serotonina este un neurotransmițător, adică o substanță chimică care ajută la transmiterea semnalelor între celulele nervoase și creier. Serotonina joacă un rol extrem de important pentru organismul uman. Numită și hormonul fericirii, aceasta se găsește în mai multe organe, inclusiv în sistemul nervos central.

ADVERTISEMENT

Serotina este recunoscută, în special, pentru rolul pe care îl are în reglarea stărilor de spirit și a apetitului. De obicei, un nivel ridicat de serotonină este asociat cu fericirea, iar un nivel scăzut de serotonină este legat de depresie și tulburări de dispoziție.

Serotonina se găsește în diverse alimente, precum nucile, brânza sau ouăle. Aici, aceasta este sintetizată în ceea ce specialiștii numesc aminoacid triptofan. După acest proces de sintetizare, rolul serotoninei devine mult mai important.

ADVERTISEMENT

De obicei, de serotonină sunt legate mai multe stări prin care trece organismul. Cea mai cunoscută este starea de spirit și, tocmai din acest motiv, aceasta mai este numită și hormonul fericirii.

Principalii factori care scad nivelul de serotonină din organism

Serotonina influențează somnul și ajută la reglarea ciclului somn – veghe. De asemenea, tot este cea care controlează apetitul și procesele digestive.

ADVERTISEMENT

Serotonina are un rol important și pentru funcțiile cognitive. Acest hormon al fericirii este implicat activ în procesul de învățare și de memorie.

Atunci când se produc anumite dezechilibre în nivelurile de serotonină, apar diverse afecțiuni. Cele mai cunoscute sunt depresia, anxietatea, tulburările de somn și migrenele. De cele mai multe ori, aceste afecțiuni se tratează cu ajutorul medicamentelor care modifică nivelul de serotonină din creier.

ADVERTISEMENT

Creierul, la rândul său, este cel care își produce singur serotonina. Pentru că acest hormon este incapabil de a pătrunde prin bariera sangvină, creierul este nevoit să recurgă singur la acest proces.

De obicei, nivelul de serotonină tinde să scadă în momentul în care dieta este săracă în diverse minerale și vitamine. Inamicii producerii de serotonină sunt consumul excesiv de alcool, cofeină și îndulcitori artificiali. În cazul creierului, ceea ce îl împiedică să producă serotonină sunt frica și stresul cronic.

ADVERTISEMENT
Valeriu Iftime a anunțat victoria în alegerile de la Botoșani, apoi a aflat...
Valeriu Iftime a anunțat victoria în alegerile de la Botoșani, apoi a aflat rezultatele parțiale. Lovitură pentru finanțatorul din Superligă
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român...
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român pregătit de americani la Harvard vine cu vești proaste
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”....
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”. Dintre cine se va alege noul selecţioner, după EURO 2024
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil,...
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil, condamnat cu două luni înainte de alegeri
Raza mea de soare! Fiul lui Ion Ţiriac, fotografie rară alături de iubita...
Raza mea de soare! Fiul lui Ion Ţiriac, fotografie rară alături de iubita lui! Radiază de fericire împreună
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum...
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum arată mama sa. Ipostaza rară cu Mariana Simion
Apple anunță schimbări. Actualizări garantate pentru utilizatorii iPhone
Apple anunță schimbări. Actualizări garantate pentru utilizatorii iPhone
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar...
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar făceai lejer un concediu pentru toată familia în Grecia, Turcia sau Egipt
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în...
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în curtea sediului central
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea...
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea și-a părăsit fosta soție