Fotbal international

Ce este dosarul Barcagate? Cum a ajuns Josep Bartomeu la închisoare după ce FC Barcelona a plătit pentru ca Messi şi Pique să fie denigraţi

01.03.2021 | 23:04
Ce este dosarul Barcagate Cum a ajuns Josep Bartomeu la inchisoare dupa ce FC Barcelona a platit pentru ca Messi si Pique sa fie denigrati
Fotografie făcută pe 16 februarie 2018. Pique şi Bartomeu par să colaboreze excelent împreună. În realitate, preşedintele Barcelonei plătea bani grei pentru ca fotbalistul să fie denigrat pe Internet. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un scandal de proporţii a zguduit fotbalul spaniol luni. Josep Maria Bartomeu, preşedintele FC Barcelona între 2014 şi 2020, a fost arestat. La fel ca şi alţi foşti oficiali ai clubului catalan: Oscar Grau, Roman Gomez Ponti şi Jaume Massferrer. Dosarul Barcagate, care a dus la aceste arestări, a început după unele dezvăluiri în presă.

Pe 17 februarie 2020, Cadena Ser publica un articol care la vremea respectivă părea absolut incredibil. Conducerea Barcelonei era acuzată că ar fi plătit aproximativ un milion de euro către o firmă de monitorizare a reţelelor de socializare. Misiunea respectivei firme, I3 Ventures, era să îi denigreze şi să le strice imaginea mai multor oameni care erau foarte iubiţi de fani.

ADVERTISEMENT

Printre principalii vizaţi de campania de denigrare erau Lionel Messi, Gerrard Pique, Pep Guardiola şi Joan Laporta. Practic, clubul FC Barcelona plătea bani grei pentru ca reţelele socializare să fie împânzite de comentarii critice la adresa lui Messi, Pique şi Pep Guardiola. Fotbalişti legendari ai clubului. Doar pentru că Bartomeu considera că aceste legende ca fiind o ameninţare pentru mandatul său la conducerea clubului.

Josep Bartomeu a fost aspru criticat după ce Barcelona l-a pierdut pe Neymar. A încercat să mute furia fanilor spre liderii vestiarului

Contractul cu I3 Ventures a fost semnat la finalul anului 2017. La acel moment, fanii erau din ce în ce mai nemulţumiţi de modul în care Bartomeu conducea clubul. În special pierderea lui Neymar jr. era acuzată de socios. Prin comentariile pe care I3 Ventures le posta pe reţelele de socializare, Bartomeu voia să îşi refacă imaginea. Şi să îi denigreze pe Messi şi Pique, jucători care aveau curajul să critice deschis conducerea.

ADVERTISEMENT

Barcagate, denumirea aleasă de Cadena Ser, cei care au publicat articolul, a provocat o serie de reacţii în lanţ. În prima parte, Bartomeu părea să aibă situaţia sub control.

Dar lucrurile s-au complicat treptat, până la arestarea sa, pe 1 martie 2021. Iată cronologia evenimentelor de după 17 februarie 2020.

ADVERTISEMENT

Un an incredibil pentru FC Barcelona. De la Barcagate, la faxul lui Messi şi până la arestarea lui Bartomeu

  • 18 februarie 2020. Josep Maria Bartomeu neagă informaţia din Cadena Ser. În acelaşi timp, reziliază contractul cu I3 Ventures.
  • 21 februarie 2020. Emili Rousaud, vicepreşedintele clubului, este demis de Bartomeu. Acesta ceruse o anchetă internă pentru a vedea dacă informaţiile din Cadena Ser sunt reale. Alţi angajaţi importanţi ai clubului sunt demişi la iniţiativa lui Bartomeu. Jaume Mesferrer, mâna dreptă a lui Bartomeu, omul care propusese contractul cu I3 Ventures, este suspendat din funcţie.
  • 17 iunie 2020. Adriana Gil, judecător din Barcelona, decide începerea urmăririi penale a lui Josep Maria Bartomeu în cazul Barcagate.
  • 29 iunie 2020. Mossos d’Esquadra, Poliţia din Barcelona, face o percheziţie la birourile clubului FC Barcelona.
  • 25 august 2020. Leo Messi anunţă prin fax că vrea să activeze clauza prin care poate pleca liber de contract de la Barcelona. Clubul anunţă că acea clauză nu mai este valabilă.
  • 4 septembrie 2020. Messi anunţă că nu vrea o dispută legală cu FC Barcelona, aşa că va rămâne încă un an la club.
  • 27 octombrie 2020. Josep Maria Bartomeu îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al clubului FC Barcelona.
  • 1 martie 2021. Mossos d’Esquadra face o a doua perchiziţie la birourile clubului. Josep Maria Bartomeu este reţinut.

Comunicatul de presă al Barcelonei după arestarea lui Josep Bartomeu

Ca urmare a investigației poliției din această dimineață la sediile de pe Camp Nou, prin ordinul șefului Curții de Instrucție 13, din Barcelona, ​​care anchetează cazul în ceea ce privește angajarea serviciilor de monitorizare a rețelelor de socializare, FC Barcelona a oferit colaborarea sa deplină autorităților judiciare și de poliție pentru a clarifica faptele care fac obiectul acestei anchete.

ADVERTISEMENT

Informațiile și documentația solicitate de poliția judiciară au fost strict limitate la faptele referitoare la acest caz. FC Barcelona își exprimă respectul în cea mai mare măsură a procedurilor legale și principiul prezumției de nevinovăție a celor afectați în cadrul acestor proceduri”, se arată în comunicatul FC Barcelona.

ADVERTISEMENT