Life

Ce este interzis cu desăvârşire să faci de Adormirea Maicii Domnului. E mare păcat

14.08.2020 | 19:14
Ce este interzis cu desavarsire sa faci de Adormirea Maicii Domnului E mare pacat
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 15 august, o sărbătorim pe Sfânta Fecioară Maria, cea care este „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Timp de două săptămâni, credincioșii se pregătesc să întâmpine această zi specială prin post și rugăciune.

De asemenea, Biserica Ortodoxă o pomenește la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

În plus, fiind borba despre cele mai importante sărbători din calendar, e de la sine înțeles că nu poate duce lipsă de tradiții și obiceiuri. Majoritatea izvorâsc din negura timpului, iar oamenii au grijă să nu le încalce, indiferent de regiunea din care provin.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce nu trebuie să faci

Pe 15 august, spălatul rufelor, chiar si la mașină, este interzis cu desăvârșire. Cine spală în timp ce oamenii sunt la biserică va avea parte numai de ghinioane pentru tot restul vieții. Nici scăldatul nu este deloc indicat în această zi, pentru că oricine încalcă această regulă nescrisă va fi „lovit de soartă”.

ADVERTISEMENT

Nu ai voie să te tunzi de Sfânta Maria, iar această zi este ultima în care mai poți culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecțiuni. De asemenea, nu e bine să stai cu ușa închisă, pentru că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor să împartă harul divin.

Dacă ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi se pot produce tunete și fulgere din  supărarea Fecioarei Maria față de oamenii care sunt singuri și necredincioși.

ADVERTISEMENT

Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independența. Dacă vrei să fii protejat, deși mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciuliță sau un obiect sfințit și vei fi în afara oricărei primejdii.

Se deschide sezonul nunților

Praznicul Sfintei Maria  deschide în satul tradiţional un important sezon al nunţilor, care ține până la intrarea în postul Crăciunului. Pe 15 august se organizează târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două „Sântămării” este ideală pentru semănăturile de toamnă.

ADVERTISEMENT

Totodată, în familiile cu fete de măritat, icoana este “spălată” cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste. În plus, se culege năvalnicul, o plantă care trăieşte în păduri, în locuri ascunse, cunosscute doar de femeile în vârstă. Aceasta este dăruită apoi fetelor pentru a avea norocul să întâlnească un băiat gospodar şi iubitor.

ADVERTISEMENT