Specialiștii din domeniul alimentar dezvăluie care este diferența care există între laptele UHT și laptele pasteurizat. Ambele se găsesc în comerț și toată lumea trebuie să știe asta atunci când trece pragul unui supermarket.
Laptele este un produs care nu lipsește din coșul de cumpărături. Românii adoră acest aliment care se găsește cu ușurință în micile magazine, de la colțul blocului, cât și în marile lanțuri de supermaketuri din România.
Cu toate acestea, sunt puține persoane care cunosc deosebirile dintre cele două sortimente. Experții vin cu câteva lămuriri și informații pe care ar fi indicat să le știe toată lumea. În primul rând, procesul de obținere este unul diferit.
Prin urmare, laptele UHT este încălzit la temperaturi foarte ridicate, timp de 1-4 secunde. Pe de altă parte, laptele pasteurizat este încălzit la o temperatură mai blândă, între 63 și 85 de grade Celsius, perioada fiind una mult mai mică.
Concret, este vorba de un interval cuprins între 15 secunde și 30 de minute, în funcție de tipul de pasteurizare folosit. În al doilea rând, specialiștii iau în calcul termenul de valabilitate. Laptele UHT poate fi păstrat până la 12 luni, iar cel pasteurizat are o durată de valabilitate de câteva săptămâni.
Aceste termene de valabilitate sunt valabile numai pentru produsele care nu au fost deschise și au fost păstrate în condițiile indicate de producător. După deschidere, laptele, indiferent de tipul său, se consumă în 2-3 zile.
Producătorii susțin că o altă deosebire importantă între laptele UHT și laptele pasteurizat are legătură cu condițiile de păstrare, înainte de a fi luat din magazin. Așa se face că laptele UHT nu necesită refrigerare înainte de a fi desigilat.
Acest sortiment poate fi păstrat fără probleme la temperatura camerei. În schimb, se recomandă ca laptele pasteurizat să fie ținut în frigider. Mai mult decât atât, între cele două sortimente există o diferență și din punct de vedere nutritiv.
Ambele tipuri de lapte își păstrează majoritatea nutrienților. Cercetătorii susțin, însă, că procesul UHT poate duce la o ușoară reducere a unor vitamine. În concluzie, cele două feluri de lapte sunt complet diferite.