Manevra Heimlich este o metodă esențială de prim ajutor pe care oricine ar trebui să o cunoască. Este necesară atunci când cineva se află în situația în care un obiect i-a blocat tractul respirator și trebuie acționat imediat. Totuși, este important și cum se realizează această manevră.
Această metodă de prim ajutor este necesară atunci când cineva se sufocă și observăm că acest lucru se întâmplă din cauza unui obiect blocat la nivelul laringelui.
Sufocarea intervine atunci când corpul străin nu a trecut prin esofag și a rămas blocat la nivelul laringelui, existând riscul să fie aspirat de plămân. Vom observa că persoana în cauză nu poate vorbi, respira sau tuși, însă este conștientă.
De evitat, în cazul manevrei Heimlich, să se efectueze femeilor însărcinate, sugarilor sau pacienților inconștienți. În cazul lor se recomandă bătăi ușoare la nivelul spatelui.
În cazul în care o persoană prezintă semne de suforcare, este important să știm, pas cu pas, cum se realizează această manenvră importantă. De știut este că, în cazul în care nu este efectuată corect și se aplică o presiune mult prea mare, pot apărea leziuni intraabdominale ca fracturarea coastelor, perforațiile gastrice, esofagiene sau ruptură splenică.
Înainte de aplicarea manevrei Heimlich, sfătuiți persoana să se ridice în picioare, să se aplece în față și încurajați-o să tușească. În cazul în care observăm că manevra nu dă roade, specialiștii recomandă să aplicați compresii consecutive, cu podul palmei, între omoplați.
În cazul în care situația nu se îmbunătățește, experții spun că trebuie aplicată manevra Heimlich. Salvatorul se plasează în spatele victimei și își pune brațele în jurul acesteia, la nivelul abdomenului.
Pentru a crea o bază de susținere bună, cel care efectuează manevra trebuie să își depărteze picioarele, să își flexeze genunchii și să ducă unul dintre membrele inferioare între picioarele victimei, în cazul în care aceasta își pierde starea de conștiență și se prăbușește.
Următorul pas din manevra Heimlich este poziționarea pumnului, peste care se suprapune cealaltă mână, la mijlocul distanței dintre ombilic și apendice, în partea inferioară a sternului.
Palma trebuie să cuprindă acum pumnul, pentru a avea o forță suplimentară. În continuare, trebuie să se efectueze compresii în mod repetat, înspre salvator și, simultan în sus. Această manevră se poate efectua de 5-6 ori, apoi se reiau compresiile de la nivelul omoplaților.
În cazul în care manevra Heimlich nu este eficientă iar victima își pierde starea de conștiență, o poziționați pe spate și îi efectuați manevrele de resuscitare până la sosirea echipajelor medicale.