Sporturi

Ce este MELDONIUM, substanţa pentru care rusoaica va plăti. La ce o AJUTA

Maria Şarapova a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că a fost depistată pozitiv la Australian Open cu meldonium, substanţă interzisă de WADA pe 1 ianuarie 2016!...
08.03.2016 | 00:00
Ce este MELDONIUM substanta pentru care rusoaica va plati La ce o AJUTA

Maria Şarapova a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că a fost depistată pozitiv la Australian Open cu meldonium, substanţă interzisă de WADA pe 1 ianuarie 2016!

Meldonium este o substanţă antiischemică, ceea ce înseamnă că ajută irigarea la nivelul membrelor şi creierului. Se foloseşte în special în medicamentele pentru tratarea problemelor de inimă şi circulaţie a sîngelui.

Produs în Letonia

Medicamentul pe care Maria Şarapova spune că îl ia de 10 ani se numeşte Mildronate şi este produs în Letonia. A fost introdus de WADA pe lista celor interzise pe 1 ianuarie 2016. “S-a dovedit că există atleţi care luau acest medicament special pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive“, se arată în comunicatul dat de WADA la introducerea acestei substanţe pe lista celor interzise.

Oficialii WADA au pus meldonium pe lista de supraveghere încă din 1 ianuarie 2015, moment în care nu au anunţat nimic despre acest aspect. S-a considerat că numărul de sportivi care folosesc această substanţă este foarte mare, iar motivul nu poate fi altul decît îmbunătăţirea performanţelor sportive.

În 2013, meldonium a fost pentru prima dată pus în discuţie pentru o eventuală retragere de pe lista substanţelor permise.

Abebe Aregawi a ieşit campioană la 1.500 de metri, iar testele anti-doping au revelat uz de meldonium. Substanţa era în acel permisă, chiar dacă mulţi au cerut suspendarea din cauza cantităţii mari din corp. Aregawi şi-a păstrat medalia şi nu i-a fost retrasă nici după interzicerea substanţei, pe 1 ianuarie 2016.

Pe 5 februarie 2016, ciclistul rus Eduard Vorganov a fost suspendat pentru că a fost prins cu meldonium, la fel şi atleta ucraineană Olga Abramova.