Life

Ce este musai să porți pe timp de caniculă. Sfatul medicilor dermatologi

Ce spun medicii dermatologi despre cum să ne protejăm de caniculă. Ce este musai să porți pe o astfel de vreme foarte călduroasă.
11.07.2024 | 08:42
Ce este musai sa porti pe timp de canicula Sfatul medicilor dermatologi
Cum te protejezi de caniculă. Sursa foto: MedLife
ADVERTISEMENT

Cum să te protejezi de caniculă? În aproape toată țara este valabil joi, 11 iulie, un cod portocaliu de căldură, care poate avea efecte extrem de neplăcute asupra noastră. De asemenea, razele UV sunt mai accentuate în această perioadă.

Ce să porți pe timp de caniculă, potrivit medicilor dermatologi

Valorice termice pot ajunge chiar și până la 39 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că un prim pas în a vă feri de caniculă constă în adăpostirea la umbră și la răcoare. De asemenea, nu uitați de hidratare. Beți foarte multă apă.

ADVERTISEMENT

”În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local în Maramureș valul de căldură va persista, va continua să se extindă și se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, apare pe site-ul oficial al ANM.

ADVERTISEMENT

Haine și cremă anti UV, recomandate de medicii dermatologi

Totuși, dacă nu aveți cum să evitați canicula, încercați să vă îmbrăcați în haine cât mai răcoroase și deschise la culoare. Nu uitați că negrul atrage razele soarelui cel mai mult. Pălăriile și ochelarii sunt de asemenea necesare.

De altfel, știați că puteți achiziționa și haine cu protecție UV? Există tricouri, bluze care oferă o extra protecție, potrivit dermatologilor care subliniază importanța aplicării unei creme anti UV pe parcursul zilei și reaplicarea ei ori de câte ori simțiți că tenul vă este deshidratat.

ADVERTISEMENT

”Pentru cei care stau o perioada îndelungată în soare e important să folosească și haine cu protecție UV, există tricouri, bluze, care oferă o extra protecție. Suplimentar ar trebui sa folosim pălării şi ochelari de soare cu protectie UV.

Crema cu factor de protectie să fie aplicată pe parcursul zilei şi reaplicată”, spune Claudia Târziu, care este de profesie medic dermatolog, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Totodată, consumați foarte multe fructe, inclusiv pepene a cărui compoziție este de 90% pe bază de apă, așadar foarte util pentru buna funcționare a organismului. Beți cât mai multe lichide și evitați să faceți și plajă la orele de vârf.

Și animalele trebuie atent protejate de canicule. Dați-le cât mai multă apă și feriți-le de soare. Țineți-le la umbră și la răcoare. Patrupezii pot avea enorm de suferit și inclusiv pisicile, care sunt mai vulnerabile în fața valurilor puternice de căldură.

ADVERTISEMENT
Tags: