ADVERTISEMENT
News

Ce este Novichok, substanța chimică foarte toxică folosită la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Autor: Robert Cristea | 03.09.2020 | 07:47
Ce este Novichok, substanța chimică foarte toxică folosită la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi, Spitalul din Berlin. Foto: Hepta.ro

S-a aflat substanța folosită pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi. Acesta a fost otrăvit cu Noviciok, o substanţă chimică pe care Rusia a mai folosit-o pentru a elimina persoanele care se opun regimului de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Novichok este foarte toxică și a fost dezvoltată în Uniunea Sovietică spre sfârşitul Războiului Rece.

Substanța chimică descoperită în corpul lui Navalnîi este utilizată pentru a desemna o famile de agenți chimici toxici care atacă sistemul nervos. Noviciok înseamnă „nou venit”.

ADVERTISEMENT

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok

„Noviciok determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, a afirmat profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

Noviciok este mai letal decât gazul sarin sau alte substanţe otrăvitoare mai cunoscute. Deși a fost dezvoltată la începutul anilor 1970, această substanță toxică a fost cunoscută în afara Rusiei abia în 1991. Atunci, chimistul Vil Mirzaianov a făcut mai multe dezvăluiri.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, aceasta a fost otrava preferată a Rusiei, prin care a eliminat multe persoane considerate non-grata la Kremlin.

“Este o situație tulburătoare, aceea potrivit căreia Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac chimic în Rusia”, scrie într-un comunicat al guvernului de la Berlin.

ADVERTISEMENT
Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi a fost adus la aeroportul din Berlin

Un exemplu recent s-a petrecut în 2018 în Anglia, la Salisbury. Atunci, cei de la serviciile secrete ruse i-au otrăvit pe fostul spion ofiţer GRU Serghei Skripal şi pe fiica sa. Guvernul britanic şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au descoperit că substanţa chimică folosită în 2018 era Noviciok. Din acel moment relațiile dintre Anglia și Rusia s-au răcit.

Folosoriea ca armă a unei substanţe chimice este interzisă prin Convenţia privind armele chimice din 1997. Regimul de la Moscova a aderat la acest acord  internaţional. Cu toate acestea, Rusia nu a recunoscut oficial niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga. Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simțit rău pe drumul cu avionul între Tomsk și Moscova, din 20 august. Două zile mai târziu a fost transferat la Berlin, unde a intrat în comă indusă.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!