Life

Ce este Omega-3, de fapt. De ce este important să-l incluzi în dieta ta dacă vrei să slăbești

Ce este Omega-3 și cum te ajută să scapi de kilogramele în plus. Ce beneficii are și care este rolul său în echilibrarea hormonilor.
08.12.2024 | 12:24
Ce este Omega3 de fapt De ce este important sal incluzi in dieta ta daca vrei sa slabesti
Ce este Omega-3. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Pentru persoanele care se luptă cu kilogramele în plus, Omega-3 poate fi ajutorul mult dorit. Medicii au observat că persoanele care iau suficient Omega-3 se satură mai repede și nu mai simt nevoia să mănânce între mese.

Cum te ajută Omega-3 să slăbești și ce este, de fapt

Omega 3 este un nutrient esențial pe care îl găsim în principal în pește gras și nuci. Studiile arată că Omega-3 reglează doi hormoni importanți: grelina, secretat de stomac, care ne face să simțim foame, și leptina, produs de țesutul gras, care ne dă senzația de sațietate.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, Omega-3 reglează senzației de foame și ar putea fi cheia pentru a controla mai ușor pofta de mâncare.

„Omega 3 ajută la un echibru între apetit și sațietate, între hormonii care reglează apetitul și sațietatea, el crește sensibiliatea la leptină și am posibilitatea să mă satur, să mă opresc mai rapid. Scade efectul grelinei și atunci nu mai sunt atât de înfometat”, dezvăluie Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică, potrivit stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Unele persoane au de fapt mai multă leptină în corp, dar aceasta nu-și face treaba cum trebuie. Apare ceva ce medicii numesc “rezistență la leptină”, când organismul nu o folosește eficient. Dar Omega-3 ajută la rezolvarea acestei probleme.

Omega-3, efecte antiinflamatorii. De ce este esențială vitamina D

Pe lângă slăbit, Omega-3 are efecte anti-inflamatorii și poate ajuta la creșterea masei musculare. Este folositor chiar și pentru copiii sau adolescenții mai slăbuți.

ADVERTISEMENT

„Sunt întrebat de ce dați la copii cu greutate joasă – pentru că efectul e diferit. Are un efect anti-inflamator Omega 3 și sunt multe studii, care arată că determină o sinteză mai mare a creșterii musculare, o creștere a sintezei de proteine și mai departe o ușoară creștere a masei musculare. De aia inclusiv pentru sportivi e recomadat”, mai spune Dr. Bogdan Pascu.

Cea mai bună sursă de Omega-3 este peștele gras, în special somonul, macroul, heringul și sardinele, dar și în nuci. Totuși, alimentația nu oferă suficient Omega-3, de aceea, mulți medici recomandă suplimente cu ulei de pește sau din ficat de cod.

ADVERTISEMENT

Acesta funcționează foarte bine împreună cu vitamina D și ajută la absorbția eficientă a vitaminei. E recomandat să le luați împreună, mai ales că mulți oameni au deficit sever de vitamina D.

„Noi avem nevoie de o constantă, adecvată fiecărei vârste și status fiziologic. Este foarte important să știi cât de mare este acest deficit. În funcție de cât de mare este deficitul, poți să începi cu 5.000 de unități – 2 luni – sau 2.000 de unități – 2 luni. Dacă ai vitamina D normală, poți să mergi cu 1500-2000 de unităti pe zi”, declară Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT