News

Ce este Paxlovid, medicamentul anti-Covid-19 de la Pfizer? Dr. Carmen Dorobăț: “Este foarte important să avem antivirale specifice”

Pfizer a cerut FDA autorizarea de urgență a medicamentului său anti-Covid-19, Paxlovid. Dr. Carmen Dorobăț salută apariția antiviralelor adresate specific noului coronavirus.
18.11.2021 | 12:16
Ce este Paxlovid medicamentul antiCovid19 de la Pfizer Dr Carmen Dorobat Este foarte important sa avem antivirale specifice
Medicul Carmen Dorobăț salută apariția antiviralelor adresate specific noului coronavirus Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor furnizate de companiile producătoare,  pastilele antivirale orale de la Pfizer (Paxlovid) și Merck (Molnupiravir) reduc semnificativ cele mai grave efecte ale Covid-19 dacă sunt luate suficient de devreme în evoluția bolii.

Specialiștii avertizează însă persoanele care ezită să se vaccineze să nu confunde beneficiile tratamentelor cu prevenția oferită de vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Ce este Paxlovid?

Potrivit Pfizer, Paxlovid este o terapie antivirală cu inhibitori de protează, special concepută pentru a fi administrată pe cale orală, astfel încât să poată fi prescrisă de la primul semn de infecție sau de la prima conștientizare a unei expuneri, ajutând pacienții să evite forme severe de Covid-19 care pot duce la spitalizare și deces.

Paxlovid este conceput pentru a bloca activitatea proteazei SARS-CoV-2-3CL, o enzimă pe care coronavirusul trebuie să o reproducă.

ADVERTISEMENT

Administrarea concomitentă cu o doză mică de ritonavir ajută la încetinirea metabolizării sau descompunerii Paxlovid pentru ca acesta să rămână activ în organism pentru perioade mai lungi de timp la concentrații mai mari pentru a ajuta la combaterea virusului.

Paxlovid inhibă replicarea virală într-o etapă cunoscută sub numele de proteoliză, care are loc înainte de replicarea ARNului viral.

ADVERTISEMENT

Cum se compară Paxlovid cu molnupiravirul de la Merck?

Datele din studiile clinice făcute publice de cele două companii sugerează că antiviralul Pfizer este mai eficientă, însă acestea sunt doar date parțiale.

Astfel Paxlovid a redus șansele de spitalizare sau deces cu 89% la pacienții cu risc de a dezvolta forme severe de  Covid-19 cu risc, după administrarea tratamentului în trei zile de la apariția simptomelor și cu 85% atunci când este administrat în cinci zile. de debutul simptomelor.

ADVERTISEMENT

Antiviralul dezvoltat de Merck a redus șansele de spitalizare sau deces cu aproximativ 50% la pacienții cu risc de îmbolnăvire severă, având în vedere tratamentul în termen de cinci zile de la debut. Compania nu a furnizat cifre cu privire la pacienții care primesc pilula în termen de trei zile de la debut.

Medicamentul Pfizer are numele de marcă Paxlovid. Medicamentul Merck poartă numele de marcă Lavgevrio în Marea Britanie, unde a obținut autorizarea autorităților de reglementare.

Cum funcționează cele două antivirale?

Ambele medicamente sunt administrate timp de cinci zile. Regimul Pfizer este de trei pastile dimineața și trei pastile seara. Medicamentul dezvoltat de Merck este luat sub formă de patru pastile dimineața și patru seara.

Paxlovid face parte dintr-o clasă cunoscută sub numele de inhibitori de protează, concepute pentru a bloca o enzimă pe care coronavirusul trebuie să o înmulțească. Pfizer a precizat că, deoarece medicamentul vizează o parte a virusului esențială pentru replicare, agentul patogen nu poate deveni rezistent la tratament.

Medicamentul dezvoltat de Pfizer este administrat în combinație cu ritonavir, un antiviral mai vechi care crește activitatea inhibitorilor de protează, dar poate provoca reacții adverse gastrointestinale și poate interfera cu alte medicamente.

Antiviralul Merck, dezvoltat în parteneriat cu Ridgeback Biotherapeutics, este un analog nucleozidic cu un mecanism de acțiune care urmărește să introducă erori în codul genetic al virusului.

Deoarece medicamentul generează mutații aleatorii în virus, este dificil pentru coronavirus să evolueze și să devină rezistent.

Ce știm despre siguranța acestor medicamente?

Ambele companii au publicat doar date limitate despre tratamente, dar și-au exprimat încrederea în siguranța acestora.

Pfizer a informat că aproximativ 20% dintre pacienții cărora li s-a administrat fie pilula, fie placebo au prezentat evenimente adverse, în cea mai mare parte ușoare. Reacții adverse grave au fost raportate de 1,7% dintre pacienții cărora li s-a administrat medicamentul și de 6,6% dintre pacienții cu placebo.

Merck a anunțat că 12% dintre pacienții cărora li s-a administrat medicamentul și 11% dintre pacienții cu placebo au prezentat evenimente adverse legate de medicament.

Medicamentele din aceeași clasă cu pilula dezvoltată de Merck au fost legate de malformații congenitale în studiile pe animale.

Merck a spus că studii similare ale medicamentului său – pentru mai mult timp și în doze mai mari decât cele utilizate la oameni – arată că nu provoacă malformații congenitale sau cancer.

Dr. Carmen Dorobăț: “Este foarte important să avem antivirale specifice. Vaccinul rămâne suveran pentru prevenție”

FANATIK a discutat cu medicul infecționist Carmen Dorobăț în încercarea de a afla ce înseamnă aceste medicamente antivirale pentru evoluția luptei contra Covid.

“Din experiența noastră, a infecționiștilor, orice terapie antiinfecțioasă, fie că este antibiotic, fie că este antiviral, odată apărută este binevenită. Pentru că este foarte important să avem o paletă cât mai largă de medicamente pentru a trata o anumită infecție.

În cazul acestui nou coronavirus, până în momentul de față, ca antiviral specific nu este decât Remdesivirul, care se adresează adică strict acestui virus. Ori pentru celelalte forme, ușoare, medii, nu avem încă niciun fel de medicație.

Astfel încât, noi medicamente și ați pomenit Molnupiravirul și produsul care vine de la Pfizer, nu pot fi decât binevenite”, a declarat dr. Carmen Dorobăț.

Medicul a explicat pentru FANATIK și cum vor funcționa aceste noi tratamente.

“Este important faptul că se adresează mutiplicării virusului, cum de altfel sunt de exemplu antiretroviralele pe care noi le folosim în tratamentul infecției cu HIV, astfel că vor bloca multiplicarea virusului. 

Cam așa acționează majoritatea antiviralelor și blocând multiplicarea virusului. Întâi se ameliorează boala, iar ulterior se pune capăt, adică boala respectivă se sfârșește.

Deci este foarte important să avem antivirale specifice, care acționează pe acel agent infecțios, în cazul nostru noul coronavirus”, a explicat specialistul.

Pentru că au tot fost speculații de fiecare dată când apare un nou tratament, FANATIK dorit să afle explicațiile medicului infecționist legate de o eventuală favorizare a acetor tratamente în detrimentul vaccinării contra Covid-19.

“În primul rând trebuie să știm că este vorba despre medicamente care au trecut prin studii clinice, adică au trecut acele perioade de testare în laborator și ulterior la patul pacientului. Deci au fost studii clinice și ele au fost admise prin aceste studii clinice.

Vorbim de tratament antiviral, deci vorbim de tratarea pacientului infectat. Aceste medicamente, deocamdată din ce ne arată literatura, nu sunt indicate pentru prevenție. Deocamdată spun pentru că nu știm ce ne va aduce viitorul.

Pentru prevenție, deci pentru a nu ne îmbolnăvi, categoric vaccinul rămâne suveran”, a subliniat dr. Dorobăț.

Specialistul ne-a mărturisit și că spera ca procedurile de autorizare ale acestor noi tratamente să meargă cât mai bine pentru ca medicamentele să ajungă cât mai curând în arsenalul medicilor care luptă cu pandemia.

“Aici depinde de procedură. Depinde dacă procedura este inițiată și este realizată de către autoritatea națională, deci de către Ministerul Sănătății, ANMDM-ul din România sau se realizează la nivel de comunitate europeană pentru toate țările membre.

Deci vom vedea în ce măsură se va realiza. Noi sperăm, evident, lucrând la patul pacientului, să le avem cât mai repede”, a mai spus dr. Carmen Dorobăț pentru FANATIK.

Țările se grăbesc să încheie acorduri pentru achiziția noilor medicamente

Merck a semnat deja acorduri pentru a vinde mai mult de 6 milioane de cure de tratament de Molnupiravir guvernelor din întreaga lume.

Tratamentul Merck pentru Covid-19 nu este, totuși, singurul din joc. La începutul lunii, compania americană Pfizer a oprit devreme un test clinic al medicamentului său antiviral, Paxlovid, după ce s-a dovedit că reduce riscul de forme severe de Covid-19 cu 89%, depășind rezultatele observate cu produsul Merck.

Pfizer a anunțat miercuri că a cerut Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) autorizarea de urgenţă în SUA a Paxlovid.

Molnupiravirul produs de Merck a primit prima autorizare din partea unei autorități de reglementare la nivel global, în Marea Britanie. Medicamentul este încă în curs de revizuire în Statele Unite și Europa.

Între timp, Bangladesh va fi prima țară care va începe să vândă o versiune generică a pilulei antivirale Merck, a declarat marți Beximco Pharmaceuticals.

Compania va lansa „în curând” pe piață o versiune mai ieftine de molnupiravir, după aprobarea autorității locale de reglementare. Pastila Beximco va costa până la 70 de taka (0,82 USD) per capsulă.

Atât Pfizer, cât și Merck au semnat acorduri cu Medicines Patent Pool (MPP) prin care firme din țările sărace sau cu venituri medii să poată produce și comercializa medicamentele pentru Covid sub denumiri generice.

ADVERTISEMENT
Tags: