News

Ce este pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și de ce este important locul pentru catolici

01.06.2019 | 10:19
Ce este pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

FANATIK vă explică ce este pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și de ce este important locul pentru catolici, astfel încât însuși Papa Francisc va oficia sâmbătă Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc. Sfântul Părinte este așteptat de mii de oameni!

Ce este pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

Mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc adăpostește o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului și de peste 450 de ani este centrul unuia dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Europa. Mânăstirea are o semnificație uriașă pentru comunitatea catolică datorită prezenței statuii Maicii Domnului. Sute de mii de credincioși vin în sâmbăta Rusaliilor să se roage în cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Șumuleu Ciuc este de fapt un cartier al municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita. Aici se află Bazilica Sfânta Maria, cea care adăpostește statuia cunoscută în toată lumea catolică. Mănăstirea de la Șumuleu Ciuc aparţine franciscanilor observanţi, iar hramul este cel al Sfintei Fecioare Maria. Lăcașul datează din prima jumătate a secolului XV, când călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic, care, în următoarele patru secole, a fost transformată, completată şi reconstruită de mai multe ori.

Ce este pelerinajul de la Șumuleu Ciuc
Ce este pelerinajul de la Șumuleu Ciuc

Mănăstirea din Șumuleu Ciuc adăpostește statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Prima mențiune a mănăstirii a fost făcută în 1440, prin bula papei Eugen al IV-lea, care spunea că „se permit şapte ani de indulgenţă tuturor celor care sprijină cu orice donaţie biserica aflată în construcţie la Şumuleu Ciuc sau o vizitează în săptămâna sărbătorii vizitei Fecioarei la Elisabeta (2 iulie). Biserica gotică nouă avea inscripţionată pe faţada principală anul 1448, ca data terminării construcţiei”.

Construcția actualei mănăstiri franciscane de la Șumuleu Ciuc a început în anul 1804, dardin lipsă de fonduri și alte probleme numeroase a fost sfinţită abia în data de 20 august 1876. Statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, este cea mai mare de acest fel din lume și este așezată în centrul altarului.

Statuia o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc şi luna şi purtând în jurul capului o coroană formată din 12 stele. Sculptura are o înălțime de 2,27 m, fiind cea mai mare de acest fel din lume. În mâna dreaptă a Mariei se află sceptrul împărătesc, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus, amândoi au capetele încoronate.

Una dintre cele mai cunoscute legende legată de statuie este asociată războaielor cu turcii şi tătarii din 1661, când biserica a fost arsă de către tătari, însă statuia a rămas intactă. Unul dintre conducătorii tătarilor dorea să ia lucrarea percepută ca fiind de valoare. A luat statuia, a pus-o într-o trăsură, dar în dreptul unui loc denumit mai târziu Pasul Vlăhița statuia a devenit atât de grea încât nici măcar opt perechi de boi nu puteau să o tragă. Conducătorul tătar, drept răzbunare, a lovit cu sabia faţa şi gâtul Măicii Domnului. La scurt timp după acest gest, mâna cu care a lovit statuia făcătoare de minuni i-a paralizat.

Vizita istorică a Papei Francisc se va încheia pe data de 2 iunie, la Sibiu. Suveranul Pontif va merge la Blaj, unde va prezida Sfânta Liturghie de Beatificare a celor șapte episcopi martiri greco-catolici, iar după aceea Papa Francisc întâlnește comunitatea romă din oraş.

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori