Life

Ce este permis să dai de pomană de Sfântul Andrei. Atenție! Nu orice bucate se împart pe 30 noiembrie

Care sunt alimentele care se pot da de pomană în ziua de Sfântul Andrei! Nu toate preparatele sunt bune pentru a fi împărțite cu ocazia acestei sărbători.
29.11.2022 | 10:00
Ce este permis sa dai de pomana de Sfantul Andrei Atentie Nu orice bucate se impart pe 30 noiembrie
Ce alimente nu se dau de pomană de Sfântul Andrei. Foto: colaj Fanatik/ jamilacuisine.ro
ADVERTISEMENT

Pe 30 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie. Apostolul este considerat ocrotitorul românilor, iar oamenii obișnuiesc să dea de pomană câte ceva pentru sufletul celor trecuți în neființă. Totuși, nu este permis să se împartă orice fel de bucate.

Ce este permis să se dea de pomană de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este unul dintre cei mai importanți sfinți prăznuiți în luna noiembrie. Reprezentând și protectorul românilor, apostolul este trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT

Cei care au apropiați decedați ce i-au purtat numele Sfântului, obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletul lor. Cu toate acestea, nu orice bucate sunt destinate acestui lucru.

Preparatele trebuie alese cu grijă, mai ales ținând cont de faptul că, începând cu data de 15 noiembrie, creștinii ortodocși au intrat în postul Crăciunului, perioadă destinată rugăciunii și apropierii de Dumnezeu. 

ADVERTISEMENT

Prin urmare, credincioșii care își doresc să dea de pomană, trebuie să aibă grijă ca niciun aliment să nu fie „de dulce”.

În lista bucatelor permise se încadrează: prăjiturile și cozonacul de post, colivă, nuci și fructe. Carnea de porc, pui, vită sau miel iese din discuție, dar sunt acceptate preparatele care conțin pește, având în vedere că Biserica oferă dezlegare la acest aliment pe data de 30 noiembrie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este recomandat ca înainte să fie împărțită, mâncarea să fie dusă la biserică pentru a fi sfințită de preot.

Totodată, ar fi bine ca pomana să ajungă la oamenii nevoiași, care au nevoie de ea, ci nu la cei avuți, pentru ca sufletele celor dragi să se bucure cu adevărat.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea specială de Sfântul Andrei

În perioada postului, preoții recomandă rugăciunea zilnică, iar de Sfântul Andrei, credincioșii pot alege să aleagă acatistul închinat apostolului sau o rugăciune simplă, ce poate fi citită în orice moment al zilei.

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv

. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”, este una dintre cele mai puternice rugăciuni închinate Sfântului Andrei.

ADVERTISEMENT