Celebrul actor suferă de prosopagnozia, o tulburare foarte rară care nu îi permite să recunoască fețele oamenilor cu care se întâlnește. Boala mai este numită de specialiști și „orbul fețelor” și are un impact destul de mare în viața celor afectați.
Brad Pitt spune că ar putea suferi de prosopagnozia, o boală pentru care nu a mers la medicul specialist. Vedeta recunoaște că îi este greu să recunoască fețele celor cu care interacționează și se teme să nu fie considerat îngâmfat.
În plus, actorul în vârstă de 58 de ani a mai subliniat că uneori este perceput de cei din jur ca fiind „inaccesibil și absorbit de sine” și că nu îl crede nimeni atunci când nu-și dă seama cu cine stă de vorbă.
„Nimeni nu mă crede! Vreau să mai întâlnesc pe cineva cu această afecțiune”, declara în urmă cu ceva vreme fostul soț al Angelinei Jolie despre problema sa de sănătate, în revista GQ.
„Sunt foarte mulți oameni care mă urăsc pentru că ei cred că nu-i respect. Din când în când, unii îmi dau detalii de context, iar eu le răspund: Mulțumesc că m-ați ajutat”, a mai spus Brad Pitt pentru o altă publicație.
Prosopagnozia se referă la un deficit sever legat de recunoașterea fețelor familiare și nu numai. Numită și „orbul fețelor”, boala poate afecta oamenii și în privința anumitor obiecte, animale sau chiar când se privesc în oglindă.
Specialiștii sunt de părere că afecțiunea este de ordin neurologic și că nu are legătură cu disfuncțiile de memorie, cu pierderile de memorie sau cu tulburările de vedere. Boala poate apărea în urma unui accident vascular cerebral sau din cauza unor leziuni cerebrale.
De asemenea, afecțiunea de care suferă Brad Pitt poate fi rezultatul unor boli degenerative, iar în unele cazuri se pune problema unei tulburări congenitale. În plus, se pare că se transmite de la o generație la alta.
Majoritatea celor care poartă această afecțiune reușesc să facă față cu brio activităților de zi cu zi, dar în unele cazuri poate afecta oamenii și relațiile interpersonale. Cariera și interacțiunea socială pot fi și ele agravate.
În cazurile extrem prosopagnozia poate duce la depresie, tulburări de anxietate socială, frică și evitarea situațiilor sociale care îi poate jena pe bolnavi. Unii oameni au învățat strategii care să-i ajute să recunoască persoanele în funcție de voce, haine sau mers.