“Regula de cinci secunde” poate fi foarte utilă pentru un somn mai bun, dar și pentru a avea mai multă energie. Un reporter a experimentat-o și a împărtășit rezultatele sale.
Este vorba despre un truc introdus de Mel Robbins, autor și speaker motivațional, care constă în numărarea inversă de la cinci atunci când simți nevoia să acționezi.
Această regulă te poate ajuta să eviți tendința creierului de a te convinge să nu te apuci de anumite sarcini, lucru care duce la amânarea sau la blocarea într-o gândire care nu se mai termină.
Trucul a fost încercat de către reporterul Ravi Meah, în ultimele două săptămâni. Regula poate fi aplicată atunci când ai de făcut anumite sarcini sau chiar înainte de a te da jos din pat.
Reporterul Ravi Meah a explicat cum s-a desfășurat experimentul, început joi seara, pe 23 ianuarie.
“Mi-am setat alarma pentru a mă trezi la 7 dimineața a doua zi. Ritualul meu de dimineață era destul de standard: mă trezesc, petrec câteva minute răsfoindu-mi telefonul, mă dau jos din pat pentru a mă spăla pe dinți, mă angajez într-o scurtă rugăciune de dimineață (spoiler alert: sunt musulman), savurez micul dejun, îmi hrănesc pisica iubită și apoi mă apuc de muncă”, a spus acesta, potrivit Surrey Live.
Dimineața, după ce i-a sunat alarma, acesta a început numărătoarea inversă în minte, apoi a “sărit” din pat. Din moment ce a avut atât de mult timp la dispoziție după trezire, reporterul a mers la o plimbare.
“În ciuda vremii răcoroase, adrenalina de la numărătoarea mea inversă de la cinci la unu m-a ținut în mișcare. Mă simțeam întinerit. Treaba asta cu cinci la unu nu a fost atât de îngrozitoare pe cât anticipasem”, a continuat Ravi Meah.
Duminică a procedat la fel, în afară de faptul că l-a hrănit pe Timmy, motanul său. Ravi a mers înapoi în pat și a mai dormit pentru câteva ore.
În zilele săptămânii, a procedat la fel. Dimineața, se trezea la 7, după ce suna alarma, în afară de ziua de joi, 30 ianuarie, atunci când s-a trezit la 6 pentru a merge mai devreme la birou. Acesta a început numărătoarea inversă de la 5 la 1, apoi și-a urmat rutina de după trezire.
Acesta a reușit să muncească mai mult în ziua respectivă și a fost mai productiv. Nu a mai amânat sarcinile și a prins la timp trenul către job.
“Trebuie să recunosc că am devenit mai eficient în a-mi îndeplini sarcinile în loc să zăbovesc. A devenit mai ușor să fac naveta la serviciu, deoarece prindeam trenul la timp în mod constant.
Am reușit să strecor mai multă muncă în ziua mea. Lucrurile se îndreptau. Sau cel puțin așa părea”, a mai povestit reporterul.
În a doua săptămână, însă, Ravi a avut parte de un eșec. După ce s-a întors acasă în acea zi, seara, s-a prăbușit de scaun. Faptul că s-a trezit mult mai devreme l-a afectat, mai ales că a muncit mai mult în acea zi.
“La întoarcerea acasă în seara zilei de 30 ianuarie, m-am prăbușit pe scaunul din camera mea. Era ora 19:00. Am fost inconștient pentru câteva minute.
Se pare că organismul meu avea nevoie de o pauză, iar trezirea timpurie după numărătoarea inversă de cinci la unu și-a pus amprenta.
Am fost epuizat. Dar tot am reușit să mă trezesc, să iau cina, să mă uit la un meci, să scriu o poveste și să mă culc devreme, la ora 22.00”, a mai spus Ravi.
Reporterul a avut, apoi, “cea mai bună noapte de somn din ultima vreme”. Dimineața, acesta s-a trezit mult mai odihnit și a decis să facă o schimbare.
Mai exact, acesta a redus aportul de zahăr din cafeaua sa de dimineață. În loc de două lingurițe de zahăr, a pus doar una, iar diferența a fost notabilă. Acesta a aplicat regula de cinci secunde în mai multe aspecte ale vieții, inclusiv la job sau acasă.
“M-am trezit aplicând această metodă de numărătoare inversă la diverse aspecte ale vieții mele, de la îndeplinirea a numeroase sarcini la locul de muncă la efectuarea treburilor casnice.
De exemplu, duminică, 2 februarie, am folosit tehnica numărătorii inverse pentru a mă motiva să fac cumpărăturile pentru familie, împiedicându-mi creierul să mă convingă să nu o fac”, a mai spus Ravi.
Acesta a avut “un sentiment de realizare” deoarece nu a mai amânat sarcina pentru altă zi. Regula s-a dovedit a fi “o modalitate eficientă de a combate amânarea”.
În ultimele zile din experimentul său, Ravi Meah a observat mai multe îmbunătățiri. “Am observat că am încetat să mai dau scroll fără noimă prin telefon la prima oră a dimineții și, în schimb, am sărit direct la rutina mea zilnică”, a spus el.
De asemenea, acesta s-a putut concentra mai bine la locul de muncă și a putut să-și gestioneze mai bine timpul.
“Concentrarea mea la locul de muncă s-a îmbunătățit, abilitățile mele de gestionare a timpului s-au îmbunătățit și am putut să îl hrănesc pe Timmy punctual, fără să mă simt somnoros”, a continuat el.
Regula de cinci secunde l-a ajutat, așadar, să se ridice mai repede din pat, dar și să se simtă mai alert. Din moment ce nu a mai stat pe telefon dimineața, a avut mai mult timp pentru a fi productiv.
“Acest lucru a dus la îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor atât pe plan profesional, cât și personal”, a mai spus reporterul.
Ravi Meah a mai spus, însă, că nu doar regula de cinci secunde l-a ajutat să facă îmbunătățiri în viața lui. Adăugarea unei cantități mai mici de zahăr în cafea, precum și antrenamentele sau dormitul mai devreme seara au fost de mare ajutor.
“Ajustarea rutinei mele de cafea de dimineață, asigurarea unei ore de culcare timpurii cu o seară înainte, reducerea, dar intensificarea antrenamentelor mele la sală la trei ori pe săptămână în loc de patru și încorporarea plimbărilor în rutina mea au jucat toate un rol.
În esență, am acordat atenție la ceea ce îmi spunea corpul meu. Și asta este ceea ce v-aș sugera și vouă”, a precizat reporterul.