Specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău au adus în atenția românilor o plantă minune. Aceasta a fost descoperită cu ocazia expedițiilor pe care BRGV le organizează constant în biobancării speciilor rare de plante.
BRGV organizează constant expediții în teren în unele dintre cele mai importante zone din România. Cea mai recentă astfel de expediție a avut loc în județul Buzău, iar în centrul atenției a fost Valea Slănicului.
Expediția în teren a pornit din Valea Slănicului și s-a încheiat la poalele muntelui Ivănețu. Scopul expedițiilor este acela de a identifica, dar și de a colecta anumite resurse genetice din flora sălbatică a României.
Reprezentanții BRGV Buzău susțin că una dintre cele mai recente expediții a fost un real succes. În urma acestui demers au fost descoperite numeroase specii de plante valoroase, iar una dintre ele este salata de munte.
Salata de munte a fost introdusă în programul intensiv de ameliorare încă din anul 2019. În limbaj științific, aceasta poartă numele de Cirsium oleraceum. Însă, este foarte posibil ca românii să o recunoască după denumirile scaiete de apă, salată de râu sau scaiete de salată.
Odată ajunsă pe mâinile BRGV, salata de munte a fost studiată din punct de vedere genetic. Dintre toate genotipurile analizate, specialiștii au ajuns la concluzia că salata de munte poate fi cultivată în sistem ecologic, dar și intensiv.
Planta descoperită pe raza comunei Lopătari poate fi găsită și în centrul și estul Europei, dar și în zone precum India sau Japonia. Este o plantă comestibilă, iar specialiștii sunt de părere că are o mulțime de beneficii pentru organism.
”Plantele tinere de Cirsium oleraceum pot fi folosite în diverse preparate culinare, consumate proaspete în salate sau pentru prepararea ciorbei tradiționale din zona Lopătari, numită “foi cu lapte.”, au menționat reprezentanții BRGV.
Cei care vor să cultive salata de munte trebuie să știe că nu este o plantă pretențioasă. În schimb, există câteva reguli de care ar trebui să se țină cont pentru o cultură roditoare.
Salata de multe poate fi cultivată prin însămânțat direct. Pentru ca aceasta să crească corespunzător, este necesar ca între rânduri să existe o distanță de 120 de cm, iar între plante, maxim 60 de cm.