News

Ce este ”Șapca lui Ceaușescu”! Bunul lui Nicolae Ceaușescu valorează peste 2,7 milioane euro

07.06.2019 | 10:30
Ce este Sapca lui Ceausescu Bunul lui Nicolae Ceausescu valoreaza peste 27 milioane euro
Clădirea celebră ”Șapca lui Ceaușescu” din Cluj a fost scoasă la vânzare Sursa foto: actualdecluj.ro

O clădire celebră din cartierul Mărăști, din municipiul Cluj – Napoca, cunoscută sub numele de “Şapca lui Ceauşescu”, a fost scoasă la vânzare. Proprietarii imobilului cer pe „șapca” lui Nicolae Ceaușescu peste 2,7 milioane de euro. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Nicolae Neamţu și trebuia să fie folosită de Miliție. 

”Șapca lui Ceaușescu”, scoasă la vânzare

Celebra clădire ”Șapca lui Ceuașescu”, proiectată de arhitectul Nicolae Neamţu și gândită ca punct de control al Miliţiei, a fost scoasă la vânzare, iar proprietarii cer peste 2,7 milioane de euro. Pentru că respectiva clădire nu a fost niciodată folosită ca sediu al Miliției, aceasta a devenit „Bufet”, căruia clujenii îi spuneau ”La șapca lui Ceaușescu”, datorită formei de șapcă tovărășească pe care o are construcția. Ulterior a găzduit alte afaceri, din diferite domenii. În momentul de față, în incinta imobilului se mai află un salon de bronzat și un magazin de obiecte sanitare.

„Vând spaţiu comercial, suparafaţă utilă 5.200 mp., Cluj, Aurel Vlaicu, compus din magazin şi showroom la parter, subsol şi demisol, bar la etaj. În anul 2016, clădirea a fost termic reabilitată în totalitate (înlocuire tâmplărie, termosistem, iluminat pe LED, centrale termice în condensaţie)”, se arată în anunţul de vânzare, potrivit monitorulcj.ro.

Posturile de control ale Miliției au fost concepute pentru monitorizarea traficului, precum și pentru depistarea delicvenților. ”Șapca lui Ceaușescu” era un post de control al Miliției situat în mijlocul orașului, printre clădirile gri și terne, pe care orice infractor putea să-l evite, poate de aceea nici nu a funcționat în acest scop. Miliția a folosit pentru o perioadă lungă de timp puncte de control amplasate în Luna, Feleacu și Apahida. Postul de control din Luna încă mai este în picioare. Situat la intersecție pe drumul european DN1E60, cel mai periculos drum din Cluj, fostul sediu este o clădire dărăpănată și nefuncțională. Clădirea în formă de şapcă to­vă­ră­şească din Cluj s-a transformat într-un bar, numit foarte simplu ”Bufet”.

”Șapca lui Ceaușescu” trebuia să funcționeze ca și post de supraveghere al miliției, dar a fost transformată în bufet
Clădirea celebră din cartierul Mărăști, Cluj, ”Șapca lui Ceaușescu” a fost scoasă la vânzare și valorează peste 2,7
milioane de euro. Sursa foto: monitorulcj.ro

Amintiri din perioada funcționării clădirii ”Șapca lui Ceaușescu” ca și bufet

Arhitectul Vasile Mitrea își amintește că un post de poliție cu o asemenea arhitectură și mai ales în interiorul orașului e unicat: „Pe vremea aceea a fost un șoc pentru arhitecți, o surpriză, ce-i și asta, de ce le trebuie așa ceva, pentru că în general polițiștii aveau un borcan, un postament, nu o încăpere pusă la o anumită înălțime ca să urmărească traficul. Cred că avea și alte destinații, să urmărească traficul la aeroport. Pe noi ne interesa cartierul, asta mai puțin, era arhitectură minoră, nu ne interesa în mod deosebit. Era o vale, pavilionul de expoziții era mai important”.

Datorită construcției atipice, clujenii au numit localul ”Șapca lui Ceaușescu”. Ca să intri în bufet trebuia să tai cu cuțitul rotocoalele de fum de țigară care pluteau peste paharele cu băuturi care mai de care mai colorate. În bufet se beau cele mai ieftine băuturi și se fuma până se forma o perdea densă de fum. Țigările care se vindeau la ”Șapca lui Ceaușescu” erau Mărăşti, Mărăşeşti şi Naţional. „Cam astea trei mărci erau în Şapca. Dacă vedeai la cineva Kent, era deja mare lucru. În faţă la Conti era paradisul bişniţarilor. De-acolo puteai cumpăra pe sub mână orice, de la valută, la ţigări. Bişniţarii erau des săltaţi de miliţie, dar ca să îşi facă şi miliţia norma şi să aibă cu ce se lăuda, îi aresta, apoi îi lăsa, ca să îi aresteze apoi din nou”, povestește un bărbat care a frecventat localul.