Alegeri 2024

Ce este scenariul Bulgaria după care s-ar putea forma Guvernul României în urma alegerilor parlamentare. Explicațiile politologilor

Cum ar arăta Guvernul României în funcție de scenariul Bulgaria. După rezultatele de la alegerile parlamentare este nevoie de alianțe. Care sunt partidele care s-ar putea uni
02.12.2024 | 11:27
Ce este scenariul Bulgaria dupa care sar putea forma Guvernul Romaniei in urma alegerilor parlamentare Explicatiile politologilor
Un scenariu ca în Bulgaria s-ar putea repeta în România pentru formarea unui guvern. Ce presupune. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Imediat ce s-au publicat primele rezultate exit poll de la alegerile parlamentare, au început să se contureze și scenariile analiştilor politici pentru cum ar putea arăta România în următorii 4 ani și ce guvern ar putea să aibă.

Tot mai multe scenarii pentru formarea guvernului după rezultatul alegerilor parlamentare

Unii consideră că un nou guvern ar putea uni chiar și 4 partide, însă sunt și scenarii în care unii analiști nu cred ePSD ar putea forma o majoritate cu AUR. Rezultatul final pentru numărarea voturilor este aproape de finalizare, iar unii dintre cei implicați iau în calcul ajustări de ultim moment, inspirându-se din tendințele observate în primul tur al alegerilor prezidențiale, conform Observator.

ADVERTISEMENT

Deși PSD și PNL au suferit înfrângeri la alegerile prezidențiale, rezultatele de la parlamentare le-au adus o revenire. Chiar dacă este prea devreme pentru concluzii definitive, analiștii politici au început să își formeze opinii, sugerând că partidele aflate pe primele locuri ar putea ajunge, în cele din urmă, să colaboreze pentru a forma o majoritate.

„Am putea să avem o formulă guvernamentală de trei partide: PSD, PNL, UDMR sau ar putea să fie, în cazul în care cineva preferă o largă coaliţie, o formula cu patru partide. Încă trebuie să ne clarificam, în primul rând dacă sunt măcar nişte minimale căi de dialog între partidele parlamentare. 

ADVERTISEMENT

Trebuie să înţeleagă toţi cei care ne privesc faptul că aceste date ar putea să sufere modificări. Eu cred, cum ziceam şi mai devreme, PSD, PNL, UDMR minorităţi, iar a doua variantă, o variantă în care se află la guvernare şi USR, dar este mai puţin probabilă”, a spus în cadrul unei dezbateri politice la Observator Valeriu Turcan, analist politic.

După cum vedeţi, ceea ce vedeţi generic dreapta s-a canibilizat. Cele două partide care sunt intr-o relatie de asta love and hate aşa, ba sunt impreuna, ba se cearta, ba se impaca, in clipa asta cele două partide au căzut într-o formulă în care nu vor putea în niciun fel, oricât s-ar strădui, să facă singure guvernul, nici cu minorităţile, nici cu altceva”, a adăugat Andrei Ţăranu, politolog.

ADVERTISEMENT

Se conturează și un scenariu negativ, după alegerile parlamentare

Scenariul Bulgaria s-a putea aplica și în România, arată sociologul Ciprian Necula, care s-a confruntat cu o criză multă vreme pentru că nu a avut o formațiune politică sau o coaliție puternică care să susțină Guvernul de la Sofia.

„Ma duc acum cu gândul către un scenariu Bulgaria, sper să nu fie asta, pentru că în Bulgaria nu au reuşit formarea unui guvern de foarte multă vreme, tocmai pentru că este foarte divizată prezenţa în Parlament şi nu reuşeşte să facă coaliţii îndeajuns de puternice ca să susţină un Guvern.

ADVERTISEMENT

Noi avem totuşi niste partide mari, care dacă se aşeaza împreună… Nu prea vad USR şi PSD să îşi dea mâna, după ce în 4 ani pe unde se prindeau se faultau reciproc”, a spus pentru Observator Ciprian Necula, sociolog.

ADVERTISEMENT