News

Ce este și cum se efectuează corect manevra Heimlich. Eleva care s-a înecat cu un jeleu ar fi fost salvată dacă i-ar fi fost aplicată

Ce este și cum se efectuează corect manevra Heimlich. Eleva care s-a înecat cu un jeleu ar fi fost salvată dacă i-ar fi fost aplicată această manevră.
28.04.2023 | 07:48
Ce este si cum se efectueaza corect manevra Heimlich Eleva care sa inecat cu un jeleu ar fi fost salvata daca iar fi fost aplicata
Ce este și cum se efectuează corect manevra Heimlich. Foto: DR Max.ro
ADVERTISEMENT

Ce este și cum se efectuează corect manevra Heimlich. Eleva care s-a înecat cu un jeleu ar fi fost salvată dacă i-ar fi fost aplicată această manevră. Fata din Cluj s-a înecat în timp ce mânca jeleuri și acum se află în comă profundă, fiind ventilată mecanic.

Ce este și cum se efectuează corect manevra Heimlich

La doar 14 ani, tânăra putea fi salvată dacă cineva din jur ar fi știut să aplice corect manevra Heimlich, lucru subliniat de medici Corina Dumitru, medic la Ambulanța Gherla, a explicat că jeleul se lipise de intrarea în trahee, însă putea fi salvată dacă cineva cunoștea să aplice corect manevra Heimlich.

ADVERTISEMENT

Se pare că profesorii nu aveau cunoștințe despre această manevră și au aplicat tehnici băbești, i-au dat fetei un pahar cu apă sau au bătut-o pe spate. “Starea fetiței rămâne extrem de gravă. Este în comă profundă și are nevoie de susținere respiratorie. Trebuie să vedem ce se întâmplă în următoarele ore. Ea rămâne în continuare pe Secția de Terapie Intensivă a spitalului”, a declarat și Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Cluj-Napoca.

Fata a ajuns în cele din urmă în comă pentru că eliberarea căilor respiratorii a durat prea mult, iar ambulanța care a ajuns la școală nu avea medic. Totuși, ce este de făcut în situațiile în care cineva din jur s îneacă cu mâncare? Ce este manevra Heimlich și cum funcționează?

ADVERTISEMENT

Cazul fetei din Cluj aduce aminte de cel al tinerei din Iași, care murea în luna martie după ce se îneca cu fulgi de ovăz. Și atunci, dacă cineva ar fi intervenit la timp cu această manevra, viața fetei era salvată mai mult ca sigur. De fapt, în fiecare an doar în SUA mor peste 5.000 de oameni după ce se îneacă cu mâncare sau alte obiecte. De fapt, acest tip de asfixie mecanică e considerată a fi a patra cauză de deces accidental la nivel mondial.

Important de reținut, manevra Heimlich poate fi aplicată inclusiv pe propria persoană, dacă nu e nimeni în jur să dea o mână de ajutor. Această tehnică de prim ajutor constă, conform specialiștilor, în ”ridicarea forțată a diafragmei – mușchiul care separă cavitatea toracica de cavitatea abdominală și care este implicat în procesul de respirație – și eliminarea forțata a aerului din plămâni”. Așadar, manevra Heimlich este folosită pentru eliminarea corpilor străini blocați la nivelul căilor respiratorii. Totodată, Crucea Roșie recomandă aplicarea a 5 lovituri la nivelul spatelui, pe vechiul model ”băbesc”, însă majoritatea institutelor medicale de la nivel mondial descurajează această metodă.

ADVERTISEMENT

Manevra este denumită după doctorul Henry Heimlich, care a inventat-o în 1974. Această manevră se aplică diferit în funcție de pacient și este important dacă avem de-a face cu o femeie gravidă sau cu un copil cu vârsta mai mică de doi ani. Trebuie menționat că imediat după aplicarea acestei manevre, chiar dacă a fost un succes, ar trebui chemată oricum ambulanța.

În situația în care persoana care s-a înecat tușește și e conștientă, s-ar putea să elimine singură corpul străin. Totuși, chiar și în acest caz, alături de situația în care persoana respectivă nu tușește, nu poate să respire sau să vorbească și cere ajutor, atunci e musai să fie aplicată manevra Heimlich. Ideal e ca cineva între timp să sune la 112, însă manevra ar trebui aplicată, de urgență, după cum urmează:

ADVERTISEMENT

Victima trebuie să stea în picioare. Cel care aplică manevra se va așeza în spatele ”pacientului” și va lovi pacientul de 5 ori în spate, destul de puternic, între omoplați, cu podul palmei. Următorul pas e îmbrățișarea din spate a mijlocului pacientului, cu ambele brațe. Pasul final și cel mai important este descris astfel de site-urile de specialitate: ”formează un pumn cu degetul mare în interior cu una dintre mâini și așeaz-o fix deasupra buricului pacientului. Prinde pumnul cu cealaltă mână și apasă către interior și către în sus în același timp. Efectuează cinci asemenea compresii”. Manevra ar trebui repetată până când persoana poate tuși singură.

Dacă pacientul nu poate sta singur vertical, atunci salvatorul trebuie să se așeze călare peste pacient și să aplice manevra din față. În cazul gravidelor pumnul trebuie poziționat mai sus, la baza sternului. În cazul unui bebeluș, acesta trebuie pus cu fața în jos, sprijinit pe antebraț. În acest caz se vor plasa două degete în zona sternului, în niciun caz lovituri violente cu pumnul strâns.

Cu siguranță cel mai groaznic scenariu e atunci când cineva se îneacă atunci când e singur. În acest caz pumnul trebuie strâns, cu degetul mare în interior și pus deasupra buricului. La fel ca și în restul cazurilor, se vor efectua cinci compresii către interior și în sus, în speranța că situația va fi salvată și nimeni nu a murit. Trebuie reținut că această manevră are o rată de succes de 86.5%. Pe internet există numeroase clipuri pe Youtube care arată cum poate fi aplicată.

ADVERTISEMENT