Life

Ce este total interzis să faci astăzi, pe 7 decembrie 2020. Tradiții și superstiții de Sfânta Filofteia

07.12.2020 | 08:37
Ce este total interzis sa faci astazi pe 7 decembrie 2020 Traditii si superstitii de Sfanta Filofteia
ADVERTISEMENT

Sfânta Muceniță Filofteia este pomenită în calendarul ortodox în fiecare an pe data de 7 decembrie, fiind una dintre sărbătorile trecute cu cruce neagră. Praznicul păstrează o serie de tradiții și superstiții, unele lucruri fiind complet interzise. 

Considerată protectoarea copiilor și a fetelor care vor să se căsătorească, această Sfântă aduce dezlegare la pește, Filofteia fiind cunoscută în tradiția populară sub numele de Poitra lui Nicolae pentru că este cinstită de credincioși imediat după Sfântul Nicolae.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție din popor spune că Sfânta Filofteia este numită „aducătoarea de ploi”, fiind considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Mai exact, unele scrieri teologice consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă, spunându-se că prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu a plouat.

Sfânta Muceniță Filofteia, cinstită de români. Ce nu ai voie să faci pe 7 decembrie

„Iubitoarea de Dumnezeu”, așa cum se traduce numele Sfintei Filofteia în limba greacă, aduce mai multe interziceri în această zi de mare cinste. Credincioșii sunt îndemnați că nu taie nimic cu cuțitul, totul rupându-se cu mâna, inclusiv pâinea.

ADVERTISEMENT

Acest vechi obicei aduce spor și sănătate în casă, alte interdicții legat de ziua de 7 decembrie, fiind legate de muncile gospodărești. Așadar, nu se spală, nu se calcă și nu se coase, în caz contrar credincioșii riscă să fie loviți de ghinion.

Pe lângă aceste obiceiuri, se mai spune că nu este bine să lucrezi în această zi. Așadar, oamenii care respectă această „regulă” nescrisă sunt feriți de necazuri și alte neplăceri ale vieții.

ADVERTISEMENT

Femeile care nu pot rămâne însărcinate se roagă cu ardoare la icoana Sfintei Mucenițe Filofteia, o copilă de numai 12 ani, care a fost aspru pedepsită de tatăl său, după ce acesta a aflat că împarte hrana care i se cuvenea și cu oamenii săraci și flămânzi.

Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia și ce lucruri bune a făcut

Potrivit calendarortodox.ro, Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, undeva în sudul Dunării, într-o familie de țărani. Nu se știe nici acum cu exactitate din ce neam provenea tânăra, de români sau de bulgari, soarta sa fiind una nemiloasă.

ADVERTISEMENT

Filofteia a rămas orfană de mamă încă de la o vârstă fragedă, tatăl său recăsătorindu-se a doua oară. Din păcate, mama vitregă nu o avea la inimă, tânăra găsind alinare în ajutorarea săracilor și flămânzilor cărora le împărțea haine și mâncare.

Mucenița mergea zilnic la câmp pentru a-i duce merinde tatălui său, în drum oprindu-se mereu pentru a oferi și celor loviți de soartă. Fapta sa nu a fost văzută cu ochi buni de figura paternă, care biruit de mânie și uitând de dragostea părintească, a aruncat cu toporul în ea.

Sfânta Filofteia a fost rănită la picior, rana adâncă ducând la moartea sa la numai 12 ani. Așa a ajuns tânăra să fie trecută în rândul Sfinților, moaștele sale aflându-se la Curtea de Argeș încă de la sfârșitul secolului al XIV-lea.

ADVERTISEMENT