News

Ce este varianta Mu a coronavirusului. OMS avertizează că ar putea rezista la vaccinuri

Organizația Mondială a Sănătății a inclus varianta Mu a coronavirusului printre variantele de interes ale coronavirusului existând suspiciuni că ar putea fi rezistentă la răspunsul imun al organismului uman.
01.09.2021 | 18:39
Ce este varianta Mu a coronavirusului OMS avertizeaza ca ar putea rezista la vaccinuri
O nouă mutație a coronavirusului îi îngrijorează pe cercetători/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Varianta Mu a SARS-CoV-2 a fost identificată în luna ianuarie a acestui în Columbia, inițial fiind socotită doar o variație minoră a coronavirusului. Chiar dacă prevalența globală a tulpinii este foarte redusă, de circa o,1%, în momentul de față a ajuns în Columbia la 39% din cazuri, iar în Ecuador reprezintă 13% din cazurile supuse secvențierii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, marți, că varianta Mu (denumită după litera grecească μ), cunoscută și ca B.1.621, „a fost desemnată ca variantă de interes întrucât are câteva mutații care trebuie să fie studiate pentru impactul lor potențial asupra răspunsului imunitar al corpului”.

ADVERTISEMENT

Potrivit clasificării OMS, în momentul de față există patru „variante îngrijorătoare” (Alpha, Beta, Gamma, Delta) și cinci variante de interes (Eta, Iota, Kappa, Lambda și Mu).

Ce este o variantă de interes

Variantele de interes sunt cele care au modificări genetice despre care se estimează sau se știe că afectează caracteristici ale virusului precum transmisibilitatea, severitatea bolii, capacitatea de a evita răspunsul imunitar sau pe cel terapeutic.

ADVERTISEMENT

Un alt criteriu necesar pentru ca o variantă să fie socotită de interes este ca să fi provocat o transmisie comunitară semnificativă sau mai multe focare de Covid-19, în mai multe țări, cu creșterea prevalenței relative sau alte fenomene care să sugereze un risc de sănătate publică la nivel global.

OMS a precizat că există date care arată că imunitatea furnizată de vaccinuri sau de infecții anterioare „ar putea să nu fie la fel de puternică împotriva acestei variante”. Pe de altă parte, Organizația precizează că sunt necesare studii suplimentare.

ADVERTISEMENT

OMS a menționat că au fost identificate câteva focare mai mari cauzate de această tulpină în America de Sud și Europa. OMS a precizat că varianta Mu circulă în America De Sud în paralelu cu varianta Delta. „Varianta Mu are o constelație de mutații care indică potențiale proprietăți de evitare a reacției imunitare”, a anunțat OMS precizând că la persoanele vaccinate sau la cele care au trecut prin boală capacitatea de a neutraliza această tulpină este similară cu cea din cazul variantei Beta, adică tulpina sud-africană, cunoscută pentru capacitatea mai mare de a rezista la răspunsul imun.

Varianta Mu, identificată în 39 de țări

Până acum, varianta Mu a fost depistată în 39 de țări, scrie Barron’s. La sfârșitul lunii iulie, un post de televiziune din Florida relata că 10% din mostrele de Covid-19 secvențiate într-un laborator de la Universitatea din Miami erau cu varianta Mu. De asemenea, în urmă cu o lună, agenția Reuters transmite că șapte rezidenți dintr-un azil de bătrâni din Belgia, complet vaccinați, au murit într-un focar provocat de B.1.621

ADVERTISEMENT

Centrul de pentru Controlul Bolilor și Prevenție din Statele Unite încă nu a listat Mu ca variantă de interes, însă Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a inclus-o deja în această categorie. ECDC, o agenție a Uniunii Europene, susține că există date după care mutațiile din această variantă au un impact asupra transmisibilității și imunității.

Ultima tulpină inclusă pe lista de interes a OMS a fost Lambda, adăugată în luna iunie. Inițial, varianta Delta, aflată acum printre tulpinile socotite „îngrijorătoare”, a fost ridicată la acest statut în luna mai, până atunci fiind doar o variantă de interes.

ADVERTISEMENT