News

Ce exerciții le-au pus probleme elevilor la proba de matematică de la Evaluarea Națională. „Anul acesta șaptele nu va mai putea fi obținut atât de ușor”

Profesorii de matematică sunt de părere că anul acesta subiectele de la proba de matematică de la Evaluarea Națională au fost mai dificile ca anul trecut
27.06.2024 | 14:01
Ce exercitii leau pus probleme elevilor la proba de matematica de la Evaluarea Nationala Anul acesta saptele nu va mai putea fi obtinut atat de usor
Subiectele de la matematică, de la Evaluarea Națională, mai grele ca anul trecut. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La fel ca la proba de luni, la limba română, atunci când profesorii au spus că subiectele au fost mai dificile ca în anul trecut, și la matematică, elevii au avut de rezolvat subiecte mai dificile și la matematică. Profesorii cu care FANATIK a stat de vorbă sunt de părere că anul acesta ele au fost ceva mai dificile ca anul trecut și se așteaptă să existe diferențe mai mari între notele de la Evaluarea Națională.

Subiecte mai dificile și la matematică

Profesorii de matematică sunt de părere că, anul acesta, subiectele de la matematică de la Evaluarea Națională au avut un grad de dificultate ceva mai ridicat cel puțin față de anul trecut. Cadrele didactice au amintit că anul trecut, mare parte din exerciții au fost atât de ușoare încât putea fi rezolvate aproape intuitiv.

ADVERTISEMENT

„Subiectele de anul acesta au fost un pic mai grele, în comparație cu cele de anul trecut. Nu sunt atât de intuitive. Să ne aducem aminte că anul trecut, la aproape jumătate din subiecte răspunsul corect era evident. Acum elevii au trebuit să facă și niște calcule pentru a ajunge la răspuns. A dispărut această posibilitate, cu exerciții ce pot fi rezolvate dintr-o privire”, a declarat, pentru FANATIK, profesoara de matematică Felicia Zamfirescu.

Subiectele unde se vor face diferențele

Profesoara a precizat că au fost și subiecte ușoare, și unele cu o dificultate medie, dar și câteva ceva mai grele. Potrivit acesteia, de asemenea, subiectele de anul acesta au acoperit o arie mult mai mare a materiei de la clasă. Potrivit acesteia

ADVERTISEMENT

„Vedem că la subiectele din acest an exercițiile cu un grad de dificultate mai ridicat apar încă de la Subiectul I. Mă refer la subiectul 5, cel cu modulul. Și la Subiectul III sunt unele exerciții mai ușoare, în special cerințele de la punctul a, dar cele de la punctele b sunt ceva mai dificile, și cred că aici se vor face diferențele.

La Subiectul III, subpunctele b implică mai multe cunoștințe de matematică, mai multe calcule elaborate. Cam fiecare subpunct b necesită timp, atenție și o serie de calcule realizate corect pentru a putea obține punctajul maxim”, a mai precizat profesoara Felicia Zamfirescu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Și profesorul de matematică Sorin Borodi este de părere că subpunctele b de la exercițiile de la Subiectul III sunt cele care vor face diferențele la notele din acest an, fiind cele mai grele. Profesorul a subliniat și el că, în acest an, subiectele par un pic mai dificile, dar a menționat că ele nu surprind, fiind totuși mai ușoare ca la simularea pentru Evaluarea Națională.

„Nu au cred că au fost subiecte deosebit de grele, sau capcane. Ca grad de dificultate, au fost aproximativ ca și cele de anul trecut. O idee, un pic sub simulare ca dificultate. În afară de două subpuncte la două probleme de geometri, restul subiectelor nu ar fi trebuit să pună dificultăți elevilor. Elevii care au învățat nu cred că au fost puși în dificultate.

ADVERTISEMENT

Subiecte grele au fost 4 b și 5b de la Subiectul III, în rest toate sunt genul de exerciții pe care elevii le-au mai întâlnit prin modele, pe la simulări”, a declarat profesorul Sorin Borodi, pentru FANATIK.

Subiect matematica 3
Subiect matematica 3

„Șaptele nu se va lua atât de ușor”

Profesoara Felicia Zamfirescu este de părere că anul acesta elevii nu vor ajunge atât de repede la nota 7, rezolvarea subiectelor necesitând mai multă muncă și mai multă atenție. Pe cale de consecință, este de așteptat ca diferențele la notele de la Evaluarea Națională să fie ceva mai semnificative în acest an.

„Cred că anul acesta șaptele nu va mai putea fi obținut atât de repede ca în alți ani. Cred că vom vedea diferențe mai mari la notele obținute, asta în condițiile în care fiecare subiect a avut câte un exercițiu dificil. În alți ani primul subiect era foarte simplu, al doilea era și el destul de intuitiv și abia de la al treilea aveai dificultăți, și la al treilea cam spre final.

Acum, la al treilea, toate subpunctele b, dacă nu sunt dificile, atunci e cel puțin mult de lucru. Eu zic că vor fi diferențe semnificative între elevi. Au fost exerciții la care a trebuit și să gândești.

Totuși, nu poți să faci un examen la nivel național unde subiectele să se rezolve intuitiv. Cred că elevii care au muncit vor fi răsplătiți, și vor putea face diferențe… Dacă n-ai lucrat foarte mult, dar ai fost atent la ore cât de cât, te descurci. E adevărat, nu cum te-ai fi descurcat în alți ani”, a mai declarat profesoara Felicia Zamfirescu.

Subiect matematica 7
Subiect matematica 7

Profesorul Sorin Borodi este de părere că un elev bun va putea obține relativ ușor o notă de 8, spunând că ne putem aștepta și la multe note de zece.

„Elevii buni o să obțină nota 8 ușor, dar cred că vor fi și multe note de 10. Au fost mai dificile cele două subpuncte, dar nu au fost excesiv de grele. Nu se compară cu subiectele date în urmă cu mulți, mulți ani”, a precizat acesta.

Subiecte fără legătură cu viața reală

Totuși, profesorul Sorin Borodi este de părere că, din nou, subiectele la matematică au fost formulate în așa manieră că nu au o legătură cu viața reală. Spre exemplu, la testele PISA, elevii au avut de rezolvat probleme, precum calcularea unui curs valutar, cu conotații în viața reală.

„Sunt totuși niște subiecte rupte total de viața reală, de concret. Văd că aspectul acesta nu se remediază. Trec ani și ani și nu se întâmplă nimic. Sunt aceleași subiecte fade.

Nimeni nu e absurd, normal că trebuie și probleme cu conținut abstract, dar chiar tot subiectul să nu conțină nimic, niciun cuvânt din viața reală. E acea problemă cu elevii și băncile, dar nu putem vorbi de un exercițiu ancorat în viața reală. Oricum, „elev și bancă” sunt singurele cuvinte din subiectele astea ce pot fi întâlnite în viața reală, în rest un elev nu vede la ce-i servește matematica”, a mai declarat profesorul Sorin Borodi, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân joi sub cod de caniculă prelungit. HARTĂ
Milionara de 75 de ani care arată ca o adolescentă, apariţie de senzaţie...
Milionara de 75 de ani care arată ca o adolescentă, apariţie de senzaţie în halat: Bună, frumuseţe!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Suma uriașă pe care Antena a plătit-o lui Ianis Hagi pentru a transmite...
Suma uriașă pe care Antena a plătit-o lui Ianis Hagi pentru a transmite nunta fotbalistului la TV
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de...
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Suma URIAȘĂĂĂ primită de Ianis Hagi de la Antena 1. Nunta i-a adus...
Suma URIAȘĂĂĂ primită de Ianis Hagi de la Antena 1. Nunta i-a adus bani muuuuulți în conturi. Poate să-și cumpere 3 vile cu ei!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el