Klaus și Carmen Iohannis au ajutat o familie de canadieni, în 1990, să înfieze patru copii români. Arlene și Allan Lalande au sosit la București la câteva luni după Revoluția din 1989, într-o perioadă în care legislația adopției internaționale era încă neclară. În Capitală, aceștia au găsit un translator, originar din Sibiu, care i-a pus în legătură cu soții Iohannis, care, la acel moment, erau căsătoriți de aproape un an.
Soții Lalande au declarat ulterior în presa canadiană că au locuit trei săptămâni în casa din Sibiu a familiei Iohannis și că Carmen Iohannis i-a plimbat cu mașina prin zonă, pe la diverse orfelinate. Ei au mai mărturisit că soția lui Klaus Iohannis, profesoară de limba engleză, a făcut pe interpretul în perioada în care au tatonat diverse variante. Până la urmă, soții Lalande au adoptat patru copii din România.
Este vorba despre cei trei frați Iliuț, Elena-Maria (7 ani la momentul adopției), Vasile (5 ani) şi Anca (3 ani), care locuiau la orfelinat, după ce rămăseseră orfani în urma unui eveniment tragic. Mama lor fusese ucisă de către soţul ei, iar acesta s-a sinucis după crima comisă la beţie. Al patrulea copil a fost Anda Maria Scutelnicu, în vârstă de patru luni , copilul „din flori” al unei tinere femei din Tălmaciu, săracă şi repudiată de propria familie.
Soții Lalande au mai mărturisit că formalitățile de adopție au durat câteva luni, deoarece în România tocmai se schimba legislația în domeniul adopțiilor internaționale. Ulterior, când Klaus Iohannis a intrat în politică, s-a scris despre faptul că el și Carmen ar fi încasat câte 20.000 de dolari pentru fiecare copil adoptat, acesta fiind prețul în acea perioadă pentru asemenea tranzacții. Mai mult, au existat teorii halucinante care au susținut că cei patru au fost victimele celor care se ocupă cu traficul internațional de copii și că au devenit „piese de schimb” în bănci de organe.
Incertitudinea a fost susținută și de bunica paternă a fraților Iliuț, cea care i-a vândut pe copii familiei Lalande, care a susținut în presă că a pierdut urma celor trei frați și că nu a primit nici un semn de viață din partea lor. Toți cei patru copii au ajuns cu soții Lalande în orășelul minier Tumbler Ridge, din regiunea British Columbia, aflată în nordul Canadei. Tot atunci li s-au schimbat și prenumele: Elena a devenit Jennifer, Vasile a devenit Michael, iar Anca a devenit Amy. Doar Anda a rămas cu numele cu care a fost botezată în România.
FANATIK vă prezintă în exclusivitate ce fac în prezent cei patru copii adoptați cu ajutorul familiei Iohannis în 1990. Elena (Jennifer) are 41 de ani și locuiește în Calgary (regiunea Alberta). Ea a absolvit colegiul Camosun, secția Tehnologia Ingineriei Mecanice, iar din 2007 este angajată a cunoscutei companii Garmin, producător de tehnologii de navigare GPS. Inițial, Jennifer a ocupat funcția de senior mechanical designer, iar din 2020 a devenit și project manager.
Specializările lui Jennifer cuprind inginerie, dezvoltarea produsului, turnare prin injecție, turnare sub presiune, design pentru producție, inginerie optică, design de produs, inginerie mecanică.
Fratele ei mai mic, Vasile (Michael) are astăzi 39 de ani și este însurat cu o canadiancă care i-a dăruit doi copii, o fetiță și un băiețel. Michael s-a angajat în 2005 ca product advisor la o reprezentanță Toyota din orașul Nanaimo, aflat pe insula Vancouver din Oceanul Pacific. El a rămas în firmă până în 2022, ocupând și alte posturi, precum cele de manager de servicii financiare și manager de vânzări.
Din ianuarie 2023, Michael are propria sa firmă, Lalande Automotive, o companie care comercializează autoturisme en-gros. Pentru a derula această afacere, Michael a obținut, în 2022 și 2023, un certificat de curs de licență pentru angrosiști și o licență de vânzător de vehicule cu motor.
Anca (Amy), sora mai mică a lui Jennifer și Michael, are astăzi 37 de ani. Ea s-a măritat în 2019 cu un canadian, iar în toamna lui 2023 a născut un băiețel. Familia locuiește în orașul Victoria din British Columbia. După ce a terminat colegiul Camosun, Amy a absolvit Universitatea Victoria, cu o licență în arte, științe politice și guvern.
În 2006, Amy a fost angajată la compania de produse cosmetice The Body Shop, ca asistent de manager al magazinului din The Bay Centre. În 2009, Amy a devenit manager de magazin, iar în 2013 a fost numită ambasador al academiei de vânzări cu amănuntul. Ea a oferit instruire personală managementului din vestul Canadei cu privire la procesele operaționale, a colaborat cu managementul și managementul districtual pentru a recruta și intervieva candidați pentru toate pozițiile la nivel de magazin.
Din 2014, Amy s-a angajat la o altă companie, BC Liquor Distribution Branch, din domeniul băuturilor alcoolice. Ea a fost manager de magazin până în 2017, iar de atunci ocupă funcția de senior manager. Amy este responsabilă de operarea unui magazin de vânzare cu amănuntul cu un rulaj de mai multe milioane de dolari, inițiază procese de management al schimbărilor, implementeză politici de economisire a costurilor, crescând marjele de profit pentru a asigura profitabilitatea afacerii.
Jennifer și Amy au vizitat în 2015 Sibiul. Pe contul ei de facebook, Amy a postat o fotografie cu centrul vechi al orașului și a scris: „Ce loc fericit! Iubesc Sibiul”, iar Jennifer i-a răspuns „Îmi lipsește acest oraș. Hai să ne întoarcem!”. Ultimul copil înfiat de familia Lalande în 1990, Anda, are astăzi 34 de ani și locuiește în North Vancouver din British Columbia, conform informațiilor deținute de FANATIK. Din martie 2015, ea lucrează pentru firma BlueShore Financial (o uniune de credit cu peste 33.000 de clienți și active în administrare de 7,5 miliarde dolari canadieni) ca asociat de servicii financiare.