News

Ce fac senatorii republicani în timpul procesului lui Donald Trump. “Mă uit la cefele lor”

11.02.2021 | 17:54
Ce fac senatorii republicani in timpul procesului lui Donald Trump Ma uit la cefele lor
ADVERTISEMENT

Unii senatorii republicani dorm sau desenează în timpul procesului de punere sub acuzare a lui Trump, în vreme ce democrații își prezintă argumentele.

În cea de-a doua zi a procesului, democrații au prezentat o cronologie video a revoltei din 6 ianuarie de la Capitoliul din Washington, pentru care Trump este judecat de senatorii americani.

ADVERTISEMENT

O parte dintre republicani, care cred ca partidul nu îl va sancționa pe Trump, sunt în discuții pentru alcătuirea unei noi formațiuni politice.

Ce fac senatorii republicani în timpul procesului lui Trump?

Anumiți senatori republicani au fost văzuți dormind sau desenând în timpul prezentării acuzării democraților împotriva lui Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Democrații au prezentat o cronologie video a revoltei de la Capitoliu. Cu toate acestea, se pare că atenția unor senatori republicani a fost atrasă în altă parte.

Senatorul din Kentucky, Rand Paul, care a intrat în conflict cu alți senatori în ultima săptămână pentru că a refuzat să poarte mască, a fost văzut măzgălind o imagine a clădirii Capitolului, potrivit relatărilor Business Insider.

ADVERTISEMENT

Senatorul ar fi lipsit de la o parte a ședinței înainte de a înmâna o notă unuia dintre avocații lui Trump în timpul unei mici pauze, susține Allison Pecorin, de la ABC News.

De asemenea, ar fi fost văzut din nou stând fără mască la etajul Senatului pentru o mare parte a procedurilor.

ADVERTISEMENT

Senatorul din Missouri, Josh Hawley, a fost văzut cu picioarele pe scaunul din față în timpul procedurilor, fiind singurul membru care stătea în galerie și „nu acorda atenție procesului”, relatează NBC și MSNBC.

Hawley, care a votat împotriva certificării votului Colegiului Electoral după revoltă, a fost acuzat de democrați și de unii republicani că încurajează atmosfera care a dus la violență.

Senatorul a ținut să-i precizeze reporterului CNN, Manu Raju, că este foarte atent chiar dacă stă la etaj și citește un teanc de documente.

„Ei bine, am stenogramele procesului și iau notițe. Stau acolo sus A, pentru că este mai puțin claustrofobic decât jos în sală, și B, văd mai bine. Locul meu obișnuit în sala Senatului, după cum știți, e cam în colț”, a spus el.

Senatorul a adăugat: „Practic mă uit la cefele lor. Dar am ales un loc unde să-i pot privi, să văd televizorul și este interesant.”

Kasie Hunt, de la NBC News, a relatat că senatorul Mike Braun, un republican din Indiana, părea să adoarmă în anumite momente ale prezentării și că senatorul Rick Scott a studiat o hartă a Asiei de Sud-Est.

Hunt a spus că toți senatorii republicani păreau să fie atenți atunci când a fost redat un clip cu protestatari din 6 ianuarie care spuneau că sunt inspirați de Trump să atace Capitoliul.

În a doua zi a procesului de punere sub acuzare a fostului președinte, democrații au prezentat o cronologie video cuprinzătoare a evenimentelor.

Clipul a inclus imagini noi de pe camerele de supraveghere și înregistrări audio din timpul intervenției poliției, care dezvăluie amploarea atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului și cât de aproape au fost protestatarii violenți de parlamentari.

Senatorul Susan Collins, care a votat pentru achitarea lui Trump în primul său proces de punere sub acuzare, a declarat că filmările „îmi întăresc convingerea că a fost o zi teribilă pentru țara noastră”, scrie The Independent.

Senatorul a adăugat că „nu există nicio îndoială că a fost o încercare de a perturba numărarea voturilor electorilor”.

Senatorul republican Mitt Romney, care a sugerat că va vota pentru condamnarea lui Trump, a numit filmările „copleșitor de dureroase și emoționale. Îți frâng inima și îți aduc lacrimi în ochi”, le-a spus el reporterilor.

Procesul va continua cu argumente suplimentare din partea democraților, joi, urmat de până la 16 ore de observații din partea avocaților fostului președinte care își pregătesc apărarea.

Pentru a asigura o condamnare, 17 republicani din Senat ar trebui să voteze împotriva lui Trump. Șase senatori republicani au votat pentru a continua procesul marți.

Zeci de foști oficiali republicani, în discuții pentru a forma un terț anti-Trump

Zeci de foști oficiali republicani, care consideră că partidul nu dorește să-l sancționeze pe fostul președinte Donald Trump și încercările sale de a submina democrația SUA, sunt în discuții pentru a forma un partid de centru-dreapta, scrie Reuters, care citează surse implicate în discuții.

Discuțiile, aflate în fază incipientă, includ foști aleși republicani, foști oficiali din administrațiile republicane ale Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush și Donald Trump, ex-ambasadori republicani și strategi republicani.

Peste 120 dintre ei au participat vinerea trecută la un apel Zoom pentru a discuta despre noua formațiune politică, ce va funcționa pe o platformă de „conservatorism principial”.

Strategia ar fi ca noua formațiune să aibă candidați în unele curse electorale, dar și să susțină candidați de centru-dreapta în altele, fie că sunt republicani, independenți sau democrați.

Discuțiile evidențiază marea ruptură din partidul republican asupra falselor pretenții ale lui Trump de fraudă electorală și revolta de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie. Majoritatea republicanilor rămân extrem de loiali față de fostul președinte, dar alții caută o nouă direcție pentru partid.

Participanții la apel s-au declarat consternați în special de faptul că mai mult de jumătate dintre republicanii din Congres – 8 senatori și 139 de membri ai Camerei Reprezentanților – au votat pentru a bloca certificarea victoriei electorale a lui Biden la doar câteva ore după asediul de la Capitoliu.

Majoritatea senatorilor republicani au indicat, de asemenea, că nu vor susține condamnarea lui Trump în procesul de punere sub acuzare din Senat.

Numele luate în considerare pentru noua formațiune politică includ Partidul pentru integritate și Partidul de centru-dreapta. Dacă în schimb se decide formarea unei facțiuni, un nume în discuție este Republicanii de centru dreapta.

ADVERTISEMENT