Shaorma este un amestec din felii subțiri de carne prăjită, legume murate și un sos special, introduse într-o foaie asemănătoare cu cea de clătite. Provenind din zona Levantului, shaorma a devenit, în 2016, sortimentul culinar cel mai căutat în București, pe timpul nopții.
Deși modul de preparare este unul standard, nu toate tipurile de shaorma au același gust. Secretul nu constă în felul în care se gătește carnea, ci de cum este aceasta conservată, mai ales în timpul nopții.
„Sunt sigur că oricine a mâncat vreodată un kebab în care carnea pare doar puțin încălzită, cu bucăți care arată ca și cum ar fi fost tăiate, cubulețe, felii de toate felurile, se întreabă ce au primit de fapt”, a dezvăluit un fost angajat al unei shaormerii, conform publicației Lad Bible.
”Shaormarul” a explicat că modul de preparare în cuptor a unei cantități atât de mari de carne are ca rezultat faptul că bucățile tăiate din mijloc sunt cele mai bine gătite, în timp ce marginile au un gust mai puțin plăcut.
Tocmai de aceea, ”shaormarii” cu experiență formează o ușoară curbă spre interior, atunci când taie carnea.
Pentru a putea face acest lucru, aceștia au nevoie de cuțite foarte bine ascuțite. În bucătăria turcească, de exemplu, se folosesc săbii.
Fostul angajat a mai dezvăluit că cele mai multe shaormerii păstrează carnea neconsumată peste noapte în frigidere, după ce este înfoliată. A doua zi, unul sau două straturi din parte superioară sunt îndepărtate, potrivit Antena 3.
În mod normal, angajații shaormeriilor ar trebui să facă această operațiune din timpul serii, iar carnea păstrată la rece, în timpul nopții, să fie doar cea din interior, care rămâne crudă.
De asemenea, o bucată mare de carne care se folosește la shaorma sau kebab, trebuie aruncată după cel mult două zile.