Fotbal international

Ce face acum Maurizio Trombetta, antrenorul cu care CFR Cluj a câștigat pe „Olimpico” în 2008

05.11.2020 | 09:49
Ce face acum Maurizio Trombetta antrenorul cu care CFR Cluj a castigat pe Olimpico in 2008
Ce mai face Maurizio Trombetta, antrenorul cu care CFR Cluj a câștigat pe „Olimpico” în 2008. foto: sport pictures
ADVERTISEMENT

Italianul Maurizio Trombetta este antrenorul cu care CFR Cluj a câștigat în fața Romei chiar pe „Olimpico” în 2008, la debutul clujenilor în grupele Ligii Campionilor.

Campioana României era repartizată atunci într-o grupă cu AS Roma, Chelsea și Bordeaux, însă a terminat pe ultimul loc, în ciuda unui debut foarte bun, cu victorie 2-1 în deplasare cu AS Roma și egal pe teren proriu, 0-0, cu Chelsea.

ADVERTISEMENT

Pe 16 septembrie 2008, CFR Cluj reușea o victorie de senzație pe „Olimpico”, în fața unei echipe italiene din care făceau parte nume mari ale fotbalului mondial pecum Totti, Montella, Panucci, De Rossi, Cicinho sau Vucinic. Chiar dacă italienii marcau primii, prin Panucci în minutul 17, clujenii reușeau să întoarcă soarta partidei prin dubla lui Culio, din minutele 27 și 49.

La victoria de pe „Olimpico”, Maurizio Trombetta era la al doilea meci pe banca CFR-ului

Maurizio Trombetta sosea la CFR Cluj în iunie 2008, imediat după ce formația ardeleană reușise să cucerească primul titlu de campioană națională din istoria sa. El fusese adus pentru a face parte din staff-ul lui Ioan Andone, pe atunci antrenor principal, însă a fost avansat după numai 6 etape din cauza rezultatele nesatisfăcătoare obținute la începutul sezonului 2008-2009.

ADVERTISEMENT

Astfel, italianul debuta pe 12 septembrie ca „principal” pe banca CFR-ului într-o deplasare la Bistrița, câștigată cu 2-1, cu doar 4 zile înaintea partidei din deplasare cu AS Roma din grupele Ligii Campionilor.

Practic, meciul de pe „Olimpico” a fost doar al doilea pentru Trombetta de când preluase frâiele campioanei, iar victoria obținută atunci pare să fie cea mai răsunătoare din întreaga sa carieră. Pentru că în Ligă nu a mai reușit decât un 0-0 pe teren propriu cu Chelsea, în rest înfrângeri pe linie, din cauza cărora nu a prins nici măcar locul 3, care ar fi asigurat continuarea în Cupa UEFA.

ADVERTISEMENT

De altfel, aceste înfrângeri i-au fost fatale tehnicianului italian, care a fost demis în decembrie. Pe lângă cele 6 meciuri din grupele Ligii Campionilor, apucase să conducă pe CFR Cluj în calitate de antrenor principal și în 11 partide din Liga 1, bilanțul fiind de 6 victorii, 3 egaluri și două înfrângeri.

  • 17 partide a stat pe Maurizio Trombetta pe banca lui CFR Cluj în toate competițiile. Are 7 victorii, 4 egaluri și 6 eșecuri
ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu Maurizio Trombetta după ce a plecat de la CFR Cluj. Doar dezamăgiri ca antrenor principal

După plecarea de la CFR Cluj, se poate spune despre cariera lui Maurizio Trombetta că a luat-o pe o pantă descendentă. Deși experiența și renumele căpătate la Cluj i-ar fi permis să prindă măcar un contract la nivel de Serie B, acest lucru nu s-a întâmplat, italianul fiind nevoit să-și ia o pauză pentru o bună bucată de timp.

A revenit în antrenorat în februarie 2010, când a fost numit „principal” la Reggina U19, dar nu a rezistat decât o lună, până în martie. A apucat să dispute 4 meciuri, bilanțul fiind de o victorie, un egal și două înfrângeri.

Urmează o nouă perioadă „moartă”, de peste un an și jumătate, până în toamna lui 2011, când, surprinzător, revine în prim-planul fotbalului românesc. Pe 4 noiembrie 2011, Maurizio Trombetta era prezentat ca fiind noul antrenor principal al echipei ASA Târgu Mureș, care activa pe atunci în prima ligă.

Debuta pe 7 noiembrie cu o înfrângere pe teren propriu, 0-2 cu Rapid, și își încheia mandatul după o lună și un pic, pe 17 decembrie, în urma unei alt eșec suferit „acasă”, 0-1 cu Dinamo.

  • 6 meciuri a condus Maurizio Trombetta pe ASA Târgu Mureș în calitate de antrenor principal. Bilanț: două victorii, două egaluri și două înfrângeri, golaveraj 5-4

A făcut parte din staff-ul lui Massimiliano Allegri la Juventus

Experiența de la Târgu Mureș a fost ultima ca antrenor principal din cariera lui Maurizio Trombetta. Imediat după despărțirea de târg-mureșeni, a prins un contract în Serie A, ca antrenor secund la Udinese. Din martie 2012 și până în iunie 2014, a fost asistentul lui Francesco Guidolin, pe care l-a ajutat de pe bancă în 108 partide.

Cele mai importante momente din cariera de antrenor ale lui Maurizio Trombetta se leagă, însă, de Juventus Torino, chiar dacă la „Bătrâna Doamnă” nu era el vioara întâi. Din iulie 2014 și până în iunie 2019, timp de 271 de partide, a făcut parte din staff-ul lui Massimiliano Allegri, alături de care a cucerit nu mai puțin de 5 titluri de campioană ale Italiei. Deși titulatura sa era de director tehnic, cu atribuții mai mult la echipa Primavera și la Centrul de Copii și Juniori, a avut o contribuție însemnată și la succesele obținute de prima echipă.

După despărțirea de Juventus, Maurizio Trombetta nu a mai prins niciun contract. În această vară, când se zvonea că Max Allegri va prelua pe Inter Milano, numele său a fost vehiculat ca făcând parte din staff, urmând să aibă aceleași sarcini ca și în perioada Juventus. Cum însă mutarea nu s-a mai concretizat până la urmă, Trombetta a rămas liber și așteaptă, probabil, ca Allegri să prindă un nou contract, pentru a reveni în circuit.

  • 30 de meciuri are ca antrenor principal Maurizio Trombetta în întreaga sa carieră. Bilanț: 12 victorii, 7 egaluri și 11 înfrângeri
ADVERTISEMENT