Sport

Ce face ATP cu punctele pe care Novak Djokovic nu le poate apăra la Australian Open 2022? Sârbul poate să piardă locul 1 în clasament

Novak Djokovic a rămas fără viză după decizia judecătorilor de la Melbourne și în cel mai scurt timp va fi deportat. Sârbul nu poate participa la Australian Open 2022 și cel mai probabil va pierde 2000 de puncte.
16.01.2022 | 11:18
Ce face ATP cu punctele pe care Novak Djokovic nu le poate apara la Australian Open 2022 Sarbul poate sa piarda locul 1 in clasament
Novak Djokovic a prins doar câteva antrenamente la Melbourne. Cel mai probabil, va pierde 2000 de puncte după Australian Open 2022. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic este campionul en-titre de la Australian Open, după finala pe care a câștigat-o anul trecut în fața lui Daniil Medvedev. Ceea ce înseamnă că avea de apărat 2.000 de puncte la Melbourne. Decizia judecătorilor din această dimineață nu îi lasă nicio șansă în acest sens.

Novak Djokovic, în mare pericol să piardă 2000 de puncte în clasamentul ATP după decizia de a fi deportat din Australia. Când se va actualiza ierarhia

În aceste condiții, ATP va trebui să ia o decizie în legătură cu clasamentul care va fi actualizat pe 31 ianuarie, imediat după finala actualei ediții a Australian Open. Va găsi o cale ca Novak Djokovic să își păstreze punctele, ținând cont că sârbul a avut intenția de a participa la turneu, dar nu i s-a oferit șansa? Ilie Năstase a reacționat și el la deportarea sârbului, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, ATP va fi nevoită să ia o nouă decizie împotriva lui Nole. Mai ales că forul care conduce tenisul masculin anunțase deja că vrea să revină la sistemul clasic de calculare a clasamentului, pe 52 de săptămâni. Până la finalul anului trecut, pe perioada pandemiei, jucătorilor le era permis să își păstreze punctele încă un an dacă nu puteau să le apere în următoarea ediție.

La ultima actualizare a clasamentului ATP, pe 10 ianuarie, Novak Djokovic avea un avans consistent în fața jucătorului clasat pe locul 2 ATP, Daniil Medvedev. Dar clasamentul se va strânge dacă Nole rămâne fără 2.000 de puncte. Iată cum ar arăta top 5.

ADVERTISEMENT

Așa ar arăta top 5 ATP în acest moment, dacă lui Novak Djokovic i se scad cele 2.000 de puncte de la Australian Open 2021

  1. Novak Djokovic 9015
  2. Daniil Medvedev 8935
  3. Alexander Zverev 7970
  4. Stefanos Tsitsipas 6540
  5. Andrey Rublev 4990

Practic, avantajul lui Novak Djokovic în fața lui Daniil Medvedev ar rămâne de doar 80 de puncte. De notat că rusul are și el de apărat 1.200 de puncte din 2021, când juca finala de la Melbourne.

ADVERTISEMENT

Astfel, Daniil Medvedev poate să îl depășească pe Novak Djokovic doar dacă va câștiga turneul de la Antipozi. În cazul unei victorii în finală, va ajunge la 9735 de puncte și va fi lider.

Stefanos Tsitsipas este și el unul dintre pretendenții la locul 1 mondial, după ce Novak Djokovic a fost trimis acasă de judecători. Dacă se impune la Melbourne, grecul ajunge la 9250 de puncte și va fi noul lider.

ADVERTISEMENT

Daniil Medvedev și Stefanos Tsitsipas, în cursa pentru locul 1 mondial. Oricare dintre ei se impune la Australian Open 2022 va fi lider în clasamentul ATP

Astfel, Novak Djokovic ar putea fi depășit de unul dintre Daniil Medvedev și Stefanos Tsitsipas, dacă unul dintre cei doi va câștiga turneul. După ce Nole a fost practic exclus din turneu, Medvedev și Tsitsipas au devenit principalii capi de serie ai competiției.

Novak Djokovic spera să aibă șansa să lupte pentru al zecelea titlu al carierei la Australian Open. Oricum, este cel mai titrat jucător din istoria turneului de la Melbourne.

Novak Djokovic a câștigat 20 de titluri de Grand Slam în carieră și este la egalitate cu Roger Federer și Rafa Nadal. Doar ibericul va participa la Australian Open și are șansa să devină cel mai titrat din istorie.

ADVERTISEMENT