News

Ce făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare an pe 23 august. Nu s-a abătut niciodată de la acest program

22.08.2019 | 10:53
Nicolae Ceauşsescu avea întotdeauna un loc special pentru marea defilare. Sursa foto - facebook

FANATIK îți spune ce anume făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare an pe 23 august. Era de altfel un ritual, un program de la care fostul conducător al țării nu se abătea niciodată. Și totul începea cu mult înaintea acestei zile, când cuplul prezidențial dădea ordin ca în țară să intre diverse alimente, complet interzise în restul anului. Drept pentru care, oamenii așteptau cu interes această zi pentru că aveau oportunitatea să stea la cozi uriașe ca să cumpere banane, pui, tacâmuri de pui, lămâi, bomboane, brânză sau măsline.

Ce făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare an pe 23 august

Puțină lume își mai aduce aminte exact ce anume s-a petrecut pe 23 august și pentru că multe generații au fost mințite de-a lungul timpului. Trebuie să știți că, la această dată, sub conducerea Regelui Mihai I, care nu împlinise 23 de ani la acea dată, fiind născut pe 25 octombrie 1921, mareșalul Ion Antonescu, conducătorul de facto al României la acea vreme, și colaboratorii săi apropiați au fost arestați la Palatul Regal de Garda Regală.

La această acțiune Regele Mihai I era susținut de toate forțele politice ale vremii, prin Iuliu Maniu (președinte al Partidului Național-Țărănesc), Constantin I. C. Brătianu (președinte al Partidului Național-Liberal), Constantin Titel Petrescu (președinte al Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat), Lucrețiu Pătrășcanu și Emil Bodnăraș (reprezentanți ai Partidului Comunist). Practic, România se rupea de alianța cu forțele Axei, conduse de Germania nazistă, întorcea armele împotriva foștilor aliați și se alătura aliaților, grup de state format din URSS, Anglia și SUA în frunte.

Ce făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare an pe 23 august. Parada 23 august
Nicolae Ceaușescu stătea întotdeauna până la finalul defilării. Sursa foto – facebook

Nu s-a abătut niciodată de la acest program

Încet, dar sigur comuniștii aveau să se instaleze şi să domine ţara, în timp ce Nicolae Ceauşescu a urcat până pe cea mai înaltă poziție. Pe 23 august, fostul dictator avea un adevărat ritual. Mergea la parada fastuoasă, acolo unde se așeza în locul din mijloc al gradenei special rezervată. Nimeni nu avea voie nici măcar să se uite la acel loc. Lângă el, în dreapta se așeza de fiecare dată, soția lui, Elena Ceaușescu.

Urmau materiale de propagandă, demonstraţii ale oamenilor muncii, cântece pioniereşti, marşuri militare sau spectacole omagiale, apoi liber la mici, crenwursti și bere pentru toată lumea. Inclusiv pentru cuplul prezidențial. Până la distracție însă, lui Ceaușescu îi plăcea să vadă parada militarilor. Urma trecerea sportivilor, totul încheindu-se cu „marea demonstrație a oamenilor muncii”. Rând pe rând, Ceaușescu aplauda fiecare defilare în parte, după care se retrăgea în intimitatea casei unde continua petrecerea.