Life

Ce fel de job-uri își doresc românii în 2023. Cei mai mulți angajați se tem de criza financiară

Criza financiară îi sperie pe cei mai mulți angajați. Drept urmare, mulți dintre aceștia se tem să își schimbe job-ul în perioada următoare.
17.11.2022 | 13:04
Ce fel de joburi isi doresc romanii in 2023 Cei mai multi angajati se tem de criza financiara
Ce așteptări au angajații din România de la anul 2023. Sursă foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Anul 2022 a fost un an destul de stabil din punct de vedere al schimbării job-urilor. Nu mulți au fost cei care au decis să opteze pentru un alt loc de muncă, sau un alt domeniu de activitate.

Anul 2022, un an al provocărilor pentru mulți dintre angajați

Cu toate astea, criza financiară se resimte. Un sondaj realizat de eJobs România arată că în acest an, 44% dintre cei care au răspuns întrebărilor au calificat 2022 ca fiind plin de incertitudini, dar și de provocări.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, 32,4% dintre cei chestionați spun că anul în curs a fost unul cu surprize plăcute și cu o ascensiune interesantă.

De cealaltă parte, 2 din 10 angajați au recunoscut pentru sursa citată că acest an a fost unul cât se poate de dificil.

ADVERTISEMENT

La capitolul job-uri, datele centralizate de eJobs România arată că 68,5% dintre cei chestionați nu și-au schimbat locul de muncă. Pe de altă parte, de anul viitor lucrurile s-ar putea schimba.

Unii angajați caută să lucreze de acasă

Întrebați ce își doresc de la anul, 23,4% dintre cei chestionați au spus că vor să își schimbe job-ul. Acest lucru implică un salariu mai mare și de asemenea și muncă de acasă, având în vedere că multe persoane s-au obișnuit așa.

ADVERTISEMENT

Alți respondenți, speră să își găsească un job, în timp ce mai puțin de 10% nu au prea multe așteptări de la anul următor.

Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România, spune că părerile sunt oricum împărțite. Anul 2022 a adus promovări, majorări de salarii, dar și job-uri mult așteptate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu puțini sunt cei care au în plan să treacă în viitorul apropiat de la statutul de angajat la cel de antreprenor, adaugă aceasta.

”Atunci când descriu 2022 drept un an bun, jumătate dintre respondenți se referă, în primul rând, la faptul că le-a fost mărit salariul. 18% și-au găsit jobul mult visat, 12,6% au fost promovați pe o poziție mai bună în compania pentru care lucrează, iar 3% și-au deschis propriul business.

De altfel, de la an la an, vedem tot mai puține persoane care vor să treacă de la statutul de angajat la cel de antreprenor”, spune Roxana Drăghici.

Ce temeri au angajații din România pentru anul 2023

Referitor la anul 2023, 43,9% dintre cei chestionați se tem de impactul crizei economice. De asemenea, un procent semnificativ, mai exact 15,5% dintre aceștia se tem că salariile lor ar putea scădea, având în vedere actuala situație, în timp ce alți 14,4% se gândesc că următorul an va fi mai dificil decât 2022.

Cea mai mare parte a angajaților chestionați în cadrul sondajului realizat de eJobs, adică 82% spun însă că preferă să aibă răbdare și să continue să lucreze la actualul loc de muncă, care le oferă o siguranță.

De cealaltă parte însă, 23,4% dintre cei chestionați spun că nu se tem deloc pentru ce le va aduce anul 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: