Fotbal international

Ce fotbaliști români joacă în grupele Champions League

30.08.2018 | 08:45
Ce fotbalisti romani joaca in grupele Champions League

S-au aflat și ultimele echipe calificate în grupele Champions League! Benfica Lisabona, PSV Eindhoven și Steaua Roșie Belgrad s-au alăturat celorlalte echipe calificate deja și așteaptă tragerea la sorți care are loc la Monaco, la Grimaldi Forum. România nu are nicio echipă calificată în această fază a competiției, CFR Cluj ratând șansa de a se duela cu granzii fotbalului european după ce a fost eliminată în turul 2 preliminar de suedezii de la Malmo, după 0-1 și 1-1. Vom fi totuși reprezentați de un fotbalist român în grupele celei mai prestigioase competiții intercluburi. Este vorba despre Vlad Chiricheș, care va trăi aventura europeană alături de Napoli.

Puțin a lipsit ca numărul românilor care ne reprezintă în Champions League să fie mai mare. PAOK Salonic, echipă antrenată de Răzvan Lucescu și la care a fost legitimat recent fundașul stânga Alin Toșca, a fost foarte aproape de o performanță istorică, dar a ratat calificarea în grupe după 1-1 în deplasare la Benfica Lisabona și 1-4 în fața propriilor fani. Cosmin Moți și Claudiu Keșeru puteau da și ei lovitura cu Ludogoreț Razgrad, însă echipa din Bulgaria a fost eliminată încă din turul 2 de maghiarii de la MOL Vidi, după 0-0 în Bulgaria și 0-1 în Ungaria.

Anul 2018 nu este unul foarte slab doar în ceea ce privește numărul românilor care joacă în Champions League. La capitolul antrenori nu avem nici măcar un singur reprezentant. Ultimul care a reușit să antreneze o echipă în faza grupelor a fost Mircea Lucescu, pe vremea când antrena la Șahtior Donețk, în Ucraina, reușind să ducă echipa în grupe de 8 ori în 11 ani. Fiul lui, Răzvan, i-ar fi putut călca pe urme, însă Benfica s-a dovedit a fi un adversar mult prea experimentat pentru PAOK Salonic.

Ce fotbaliști români joacă în grupele Champions League

Sezonul 2004 – 2005 a fost cel mai bun din punct de vedere al prezenței jucătorilor români în grupele Champions League. România era reprezentată atunci de 10 fotbaliști. A urmat un sezon cu o scădere dramatică a numărului acestora, în 2005 – 2006 fiind doar 2, iar în următoarele 2 sezoane (2006 – 2007 și 2007 – 2008) având câte 4. Numărul acestora a crescut la 6 în 2008 – 2009, iar în următoarele 2 stagiuni (2009 – 2010 și 2010 – 2011) am avut 5 reprezentanți. A urmat un nou declin, cu 3 jucători în 2011 -2012, iar apoi 2 fotbaliști români în 2012 – 2013. S-a menținut un trend descendent și în anii care au urmat, România fiind reprezentată doar de câte un român în 2013 – 2014 și 2014 – 2015.

În actuala stagiune avem un singur jucător român de care putem fi mândri în grupele Champions League. Este vorba despre fundașul italienilor de la Napoli, Vlad Chiricheș. Napoletanii s-au calificat direct în această fază a competiției după ce s-au clasat pe locul 2 în Serie A la finalul sezonului trecut, în spatele campioanei Juventus Torino.

Vlad Chiricheș este singurul român în grupele Champions League

Napoli, echipă la care este legitimat românul Vlad Chiricheș, a fost repartizată în urna a 2-a pentru tragerea la sorți pentru grupele Champions League. Chiricheș nu poate evita echipe de top precum Barcelona, Real Madrid, PSG, Bayern, Manchester City sau Atletico Madrid, dar poate avea viață grea și cu Liverpool, Lyon, Ajax Amsterdam sau PSV Eindhoven. Din urna a 4-a, cele mai puternice adversare de care se poate lovi Chiricheș sunt Club Brugge și Galatasaray.

Căpitanul echipei naţionale a României nu este titular la Napoli. Chiar și în aceste condiții, şi-a prelungit contractul cu formaţia napoletană până în 2022 şi va câştiga 2 milioane de euro pe an plus alte bonusuri în funcţie de performanţele obţinute de echipă. Iar o posibilă calificare în fazele eliminatorii ale Champions League, la primăvară, ar putea însemna venituri și mai mari pentru jucătorul român.

Vlad Chiricheş nu este un titular de drept la Napoli, fiind mai degrabă cel care le ia locul în teren lui Koulibally şi lui Raul Albiol. În ultimul sezon a jucat 9 partide în tricoul echipei de pe San Paolo. Fundaşul român a jucat 7 meciuri în Serie A şi câte o partidă în Champions League şi în Cupa Italiei.