Gafă uluitoare comisă de conducătorii lui Dinamo în urmă cu aproximativ 13 ani: au avut posibilitatea să-l transfere pe un preț modic pe atacantul polonez Robert Lewandowski, dar l-au preferat în locul acestuia pe argentinianul Osvaldo Miranda.
Dezvăluirea îi aparține lui Gabriel Glăvan, șeful departamentului de scouting de la FC Voluntari. În 2008, acesta era scouter pentru diverse echipe și l-a propus pe Lewandowski la Dinamo, dar a fost refuzat, pe motiv că polonezul era prea tânăr.
Conducătorii „câinilor” voiau un atacant mai experimentat și s-au orientat atunci spre argentinianul Osvaldo Miranda, de la divizionara secundă Gimnasia, însă acesta a fost o cruntă deziluzie în perioada petrecută în „Ștefan cel Mare”.
Dinamo putea să-l transfere în 2008 pe o sumă accesibilă pe polonezul Robert Lewandowski, cel mai bun atacant din lume la ora actuală, dar conducătorii clubului au considerat că acesta este prea tânăr și au preferat să aducă un jucător, în opinia lor, mai consacrat.
În acel moment, Lewandowski avea 20 de ani și evolua la Znicz Pruszkow. Refuzat de Dinamo, „Lewa” s-a transferat imediat în țara natală la Lech Poznan pentru aproape 350.000 de euro, iar în 2010 lua drumul Bundesligii, fiind cumpărat de Borussia Dortmund cu 5 milioane de euro.
Gabriel Glăvan, șeful departamentului de scouting de la FC Voluntari, era scouter la vremea respectivă pentru diferite echipe din România și a fost cel care l-a propus pe Lewandowski la Dinamo.
„M-a sunat Daniel Stanciu, care era impresar. M-a întrebat dacă nu am vreun atacant pe care să i-l propună lui Dinamo. I-am spus că mă interesez, apoi i-am transmis că era disponibil un polonez, Robert Lewandowski. Daniel mi-a spus pe urmă că Dinamo îl considera prea tânăr pe Lewandowski, avea nevoie de un atacant mai experimentat. Și l-a adus pe Osvaldo Miranda”, a spus Gabriel Glăvan într-o postare pe Tik Tok.
https://www.tiktok.com/@gglavan/video/6918829626454199558?lang=ro-RO&sender_device=pc&sender_web_id=6918830469116593669&is_from_webapp=v2
În locul lui Lewandowski, conducătorii lui Dinmao au preferat să-l cumpere atunci pe argentinianul Osvaldo Miranda, de la divizionara secundă Gimnasia. Au plătit în schimbul său aproximativ 1,5 milioane de euro, însă jucătorul a dezamăgit crunt în perioada de un an și jumătate cât a îmbrăcat tricoul alb-roșu.
„Cînd l-am văzut pe Miranda pe DVD, m-am gîndit la Dumitrache. Goluri cu capul de la firul ierbii, din toate poziţiile, dar cred că avea şi colegi care îi dădeau pase bune. Claudiu Niculescu trebuia să plece, aşa că am zis că dăm două lovituri. Îl transferam pe Niculescu la Duisburg, apoi îl luăm pe Miranda. Dar cred că nici nu s-a adaptat. Avem nevoie de scouteri, care să vadă un jucător la 5-6 meciuri înainte să-l luam”, explica regretatul Vasile Turcu, fost acționar al lui Dinamo, decizia de a-l achiziționa pe Miranda.
Osvaldo Miranda a evoluat la Dinamo din ianuarie 2008 și până în septembrie 2009, după care a fost împrumutat la diverse echipe până în august 2010, când a fost vândut definitiv la Astra pentru 350 de mii de euro.
Robert Lewandowski nu este singurul jucător de mare valoare refuzat de cluburile din România. Primul mare star l-a ratat tot Dinamo, la începutul anilor 1990, pe vremea lui Vasile Ianul. Acesta l-a vrut pe finlandezul Jari Litmanen, care evolua la MyPa, însă transferul nu s-a realizat din cauza sumei de transfer de 120.000 de dolari, considerată prea mare. Ulterior, Litmanen a făcut furori în Europa la echipe precum Ajax Amsterdam, FC Barcelona sau Liverpool.
John Obi Mikel, Doumbia Seydou și Aleksandar Kolarov puteau ajunge gratis sau pe sume modice la Rapid, dar au fost refuzați din diferite motive. După câțiva ani, cei trei au ajuns la Chelsea, ȚSKA Moscova și, respectiv, Manchester City, iar prețul care s-a plătit pentru transferul fiecăruia s-a apropiat de 20 de milioane de euro.
În 2007, columbianul Radamel Falcao a fost propus la CFR Cluj și Steaua, dar suma de 4 milioane de dolari li s-a părut prohibitivă celor două cluburi. Falcao a ajuns la FC Porto, care l-a vândut la Atletico Madrid cu 40 de milioane de euro, de unde a fost cumpărat cu 50 de milioane de euro de AS Monaco.
Laurent Koscielny este un alt mare jucător pentru care antrenorii români nu au avut ochi. Francezul a dat probe în 2008 la CS Otopeni, însă nu a convins și nu a fost oprit în lot. La doi ani de la această experiență nereușită, Koscielny a ajuns la Arsenal Londra pentru 8,5 milioane de euro și a stat la „tunari” până în 2019.