Sarea este unul dintre cele mai consumate produse de către români și nu numai. Este un ingredient nelipsit din bucătăria fiecăruia și aproape din fiecare preparat. Unele persoane nu îl folosesc din motive medicale sau pentru că nu preferă un gust sărat.
Adaosul de sare în mâncare este și un obicei rezultat din senzația că preparatul pare lipsit de gust, nesățios, atunci când punem acest ingredient. Ca întotdeauna, este extrem de important să avem o limită legată de cantitate. Orice este prea mult ne va dăuna.
Medicul Cătălina Trifan spune că mai mult de 3, 4 grame pe zi nu ar trebuie să depășim. Cât înseamnă asta, mai exact? ”E foarte puțin, e mai puțin decât o linguriță”, a punctat reputatul doctor în cadrul unui interviu despre sare.
Același medic atrage atenția că fiecare doctor are rolul de a-l face pe orice pacient să conștientizeze că sunt obiceiuri pe care trebuie să le excludă de la bun început în alimentația sa de zi cu zi. De exemplu, nu este benefic să pui sare într-un preparat înainte de degustare.
”Există obiceiuri pe care noi trebuie să le anulăm de la început în discuția cu pacientul. Sunt oameni care, prin obicei, prin educație, prin mediu, sunt învățați să pună sare în mâncare, înainte de a o gusta. Acesta este un obicei extrem de nesănătos.
Pacientul trebuie educat cu privire la repercusiunile pe termen lung ale acestui obicei. Trebuie să fie foarte atent la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma într-o otravă dacă sarea nu este folosită așa cum trebuie”, a declarat pentru DC News, Cătălin Trifan, medic primar medicină internă, de la Spitalul Clinic SANADOR.
Consumul mare de sare duce la creșterea hipertensiunii arteriale, dar și la probleme cu rinichii, cu circulația sângelui, sistemul digestiv suferă, crește volumul sanguin și apare treptat și retenția de apă. În același timp, oasele pot avea de suferit.
Sare creează carență de calciu în organism. Fără acesta nu ne putem deplasa în mod corespunzător, nu avem energie, gândire limpede sau o piele sănătoasă. În plus, aflați că sarea nu se consumă doar prin adaosul în mâncarea pe care o gătiți.
Sarea se găsește și în diferite produse din comerț, precum: pâine, carne procesată, gustări sărate, chiar și în deserturi, în brânzeturi și în produse pe bază de brânză, în laptele de pe rafturile supermarketurilor sau în supe și în băuturile acidulate.