Ați mâncat sau ați văzut vreodată roșie cu țepi? Dacă nu, aflați că este similară cu o castană coaptă și studiată minuțios, în prezent, de către cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău. Poate rezista la valori termice extreme.
Roșia cu țepi are gust dulce și aromat în același timp, iar pentru a crește nu ar avea nevoie de foarte multă apă, la fel cum este necesar pentru o roșie obișnuită. Profesorul Costel Vînătoru este unul dintre cei care se ocupă de această legumă și a explicat de ce am putea să o includem în alimentație.
”Peste 20 de ani de muncă de ameliorare pentru că fructele erau mici și nu erau comestibile în formă sălbatică, nu puteau fi consumate. A fost muncă multă la Banca de resurse genetice de la Buzău, dar specialiștii au reușit să amelioreze soiul sălbatic adus tocmai de pe continentul sud american.
Vorbim de o specie nouă de tomată sălbatică pentru că materialul genetic a fost folosit din Peru, tomată endemică. Aspectul este la fel de neobișnuit ca și gustul acestor tomate. Are potențial mare, sunt foarte dulci, diferă de tomata clasică, seamănă cu cireșele aromate parfumate.
Planta are țepi pe frunze și lăstari, trebuie atenție, mănuși. Aspectul neobișnuit ajută plantele să aibă un plus de rezistență”, a detaliat prof. Costel Vînătoru la Antena 3 CNN, în emisiunea Agricool.
Roșia cu țepi este doar unul dintre soiurile neobișnuite de tomate pe care profesorul Vînătoru și echipa lui de cercetători au reușit să le adapteze la clima din țara noastră. După analize intense, au fost omologate și la noi și roșiile negre de tip Kumato, dar și roșiile vărgate.
Dincolo de acestea, trebuie să știți că roșiile sunt foarte bune pentru organism. Ele conțin vitamina C, cea mai importantă pentru întărirea sistemului imunitar, vitamina K1, folat, vitamina D și poate elimina toxinele din corp.
”Roșiile concurează cu citricele în privința conținutului de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A și antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei dintre substanțele cu un rol important în detoxificarea organismului.
Mulți specialiști susțin că vitamina C și antioxidanții se pierd atunci când roșiile sunt gătite și că este de preferat că acestea să fie consumate crude sau gătite cât mai puțin. Alți nutrienți care se găsesc în roșii sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 și B1, vitamina E, magneziul, fierul și zincul”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.