News

Ce i-ar fi făcut asistenta maternală din Baia de Aramă Sorinei. Protecția Copilului face acuzații grave

28.06.2019 | 17:06
Ce iar fi facut asistenta maternala din Baia de Arama Sorinei Protectia Copilului face acuzatii grave

Apar noi informații în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă care a fost luată cu forța de la asistenta maternală care o avea în grijă. Procedura adopției sale este în dubiu după ce Parchetul General a cerut revizuirea acesteia, dar părinții adoptivi nu renunță la copil și spun că s-ar putea ajunge până la CEDO. Acum, noi detalii cutremurătoare apar despre asistenta Mariana Șărămăt, cea care a avut-o în grijă pe fată.

Ce i-ar fi făcut Mariana Șărămăt Sorinei

Conform unui document transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova de către Protecția Copilului Mehedinți, citat de ziaristii.com, asistenta ar fi avut un comportament abuziv față de fată, pe care ar fi numit-o  „țigancă” și „nebună”. Cei de la Protecția Copilului mai reclamă și modul în care femeia a reacționat la adresa autorităților. „Prin atitudinea sa, asistentul maternal a obstrucţionat punerea în executare a dispoziţiilor unei hotărâri judecătoreşti, încălcând, totodată, dreptul minorei la respectarea vieţii de familie şi adoptând o atitudine comportamentală care a avut un efect negativ asupra dezvoltării acestui copil.

“În acest sens, s-a mai arătat că atitudinea şi acţiunile asistentului maternal au dus la îngreunarea procesului de acomodare dintre minoră şi familia adoptatoare, aceasta influenţând negativ fetiţa cu privire la formarea unei imagini reale asupra familiei de adopţie, a adus diverse acuze şi a adresat cuvinte jignitoare specialiştilor instituţiei, la întâlnirile de acomodare dintre minoră şi familia de adopţie, de faţă fiind şi minora, şi a făcut afirmaţii jignitoare cu privire la etnia şi sănătatea mentală a acesteia”, se arată în document.

Asistenta maternală Mariana Șărămăt și soțul acesteia foto: g4media.ro

Serie de plângeri penale pe numele fostei asistente maternale

În data de 24 mai, cei de la Protecția Copilului Mehedinți au depus plângere penală contra Marianei Șărămăt, după ce aceasta a refuzat să o aducă pe Sorina pentru predarea către familia adoptivă. În aceeași zi, acesteia i-a desfăcut contractul de muncă  și i s-a retras certificatul de asistent maternal. Tot în acea dată, părinții adoptivi ai Sorinei au depus o plângere penală la Parchetul din Baia de Aramă, acuzând-o pe femeie de lipsire de libertate, considerând că fetița a fost ținută în mod abuziv și i s-ar fi creat o stare de panică în legătură cu noua familie.

Astfel, din 24 mai, Mariana Șărămăt este urmărită penal pentru lipsirea de libertate în mod ilegal și nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorei. Ulterior, familia Săcărin a mai depus două plângeri penale, reclamând rele tratamente aplicate minorei și abuz fizic, psihic și emoțional. Pe numele fostei asistente mai există o plângere penală, de data aceasta aparținând Protecției Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în care se reclamă „conduită abuzivă”, pentru că a refuzat să o dea pe fetiță reprezentanților Protecției Copilului Mehedinți sau părinților adoptivi. Cei de la ANPDCA au susținut în plângere că Sorina „a fost supusă, în mod evident, cel puțin unui abuz emoțional”.