News

Ce i s-a întâmplat unui donator de plasmă după ce rudele unor bolnavi de coronavirus au aflat de existența lui

22.08.2020 | 09:53
Ce i sa intamplat unui donator de plasma dupa ce rudele unor bolnavi de coronavirus au aflat de existenta lui
ADVERTISEMENT

George Rizea, tânărul din Târgoviște, care a reușit să determine Ministerul Sănătății să schimbe regulile donării  de plasmă pentru bolnavii cu COVID-19, spune că familiile mai multor bolnavi i-au cerut ajutorul însă nu a putut să-i ajute la timp, iar pacienții au decedat.

George Rizea susține că, deși Ministerul Sănătății nu-i mai pune  pe potențialii donatori de plasmă să-și plătească din buzunar testele PCR, așa cum i s-a întâmplat lui, lipsa aparaturii  de plasmafereză face ca bolnavi de COVID-19 să moară în continuare  din cauza lipsei de plasmă, scrie Digi24.ro.

ADVERTISEMENT

După publicarea online a poveștii mele, o serie de aparținători ai unor pacienți internați în stare gravă la ATI m-au contactat pentru a-i ajuta cu plasmă. Era prea târziu pentru ei, iar eu nu apucasem încă să donez (…) Cu tristețe trebuie să spun că nici unul n-a rezistat, toți cei bolnavi ne-au părăsit”, a relatat Rizea.

Tânără de 27 de ani, moartă din lipsă de plasmă

Un caz similar a avut loc și în Târgoviște, unde  a murit o tânără de 27 de ani, fără să fi primit plasma cu anticorpi de care avea nevoie pentru că în oraș nu există aparatura necesară pentru recoltare.

ADVERTISEMENT

Am sunat la ora 9 la spitalul unde fata este internată. Pentru ea a fost prea târziu, a decedat în aceasta dimineață, după o săptămână de agonie… Cu o deosebita deschidere și amabilitate, doctorița care a îngrijit-o (și care m-a îngrijit și pe mine cat am fost internat!) s-a exprimat despre cat de mult i-ar ajuta sa putem aduce plasma de la doar 500 de metri din orașul nostru, și nu din județele învecinate. Pentru fată s-a cerut plasma, dar nu a fost disponibilă”, susține Rizea, el menționând că în județul Dâmbovița nu există aparatura necesară pentru plasmafereză, cele mai apropiate centre de transfuzie dotate aflându-se la București și la Brașov.

Ce trebuie să faci pentru a deveni donator

Ca să-i încurajeze pe cei care s-au vindecat să doneze plasmă  cu anticorpi, Rizea a relatat experiența sa ca donator. El a mers la București, nu înainte de a discuta cu un medic de la Centrul de Transfuzie despre documentele necesare și procedurile pentru donare.

ADVERTISEMENT

Inițial mi s-au explicat în detaliu toate procedurile, am semnat o serie de consimțăminte și formulare, iar pentru a se verifica dacă sunt apt pentru donare mi s-a recoltat o mică probă de sânge.

Rezultatul a venit imediat, apoi mi s-a verificat tensiunea arterială și pulsul, fiind într-un final condus la aparatul de plasmafereză, deja pregatit pentru mine. Cu mult profesionalism, mai departe mi s-a explicat procedura tehnică și medicală, fiind conectat la acest aparat printr-un ac introdus în vena brațului. Acesta a fost singurul moment în care nu m-am simțit extrem de confortabil.

ADVERTISEMENT

Aparatul a extras de 6 ori câte 100 de ml de sange pe care l-a prelucrat oprind doar plasma, apoi restul sângelui a fost introdus înapoi în corp. După aproximativ 40 de minute în care doamna doctor și două asistente au stat în permanență lângă mine supervizând întreaga operațiune dar si evoluția stării mele, procedura s-a terminat cu succes.

Înainte de a pleca acasă, mi s-au făcut recomandări de evitare a efortului fizic și a expunerii la soare, apoi am fost îndrumat către un birou de tip casierie. După legea actuală, beneficiul oferit de Statul Român donatorilor de sânge sau plasmă constă într-un set de analize gratuit, o zi liberă de la serviciu, 7 bonuri de masă și o reducere de 50% la transportul local pentru 30 de zile”,  a povestit George Rizea.

El a făcut un apel către cei care s-au vindecat să doneze plasmă deoarece cererea depășește necesarul spitalelor din România.

George Rizea a devenit cunoscut după ce a relatat că, după ce s-a vindecat, a vrut să doneze, dar i s-au cerut două teste negative la coronavirus, teste pe care ar fi trebuit  să le plătească din buzunarul propriu. După mediatizarea cazului său, Ministerul Sănătății a dispus modificarea regulilor pentru donatorii de plasmă astfel încât au fost eliminate o parte dintre cerințele birocratice care îngreunau donarea.

ADVERTISEMENT