News

Ce îi așteaptă la întoarcerea în țară pe românii care își petrec concediile în străinătate. Anunțul lui Raed Arafat

28.05.2020 | 17:56
Ce ii asteapta la intoarcerea in tara pe romanii care isi petrec concediile in strainatate Anuntul lui Raed Arafat
Ce se întâmplă cu restricțiile de circulație pentru cei peste 65 de ani după 15 mai. Raed Arafat: ”Trebuie să înțeleagă asta”. Sursa FOTO: INQUAM Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a dezvăluit că toți românii care vor alege să plece în străinătate în vacanță vor fi obligați să stea, la întoarcere, în autoizolare 14 zile.

Raed Arafat îi anunță pe români că vor fi nevoiți să rămână în autoizolare dacă se întorc din străinătate

Așadar, oamenii ar trebui să-și calculeze concediul în așa fel încât să poată lipsi de la lucru o perioadă îndelungată de timp.

ADVERTISEMENT

Măsura izolării la întoarcere rămâne valabilă. Rămâne până vedem cum merge situația în țările de proveniență, de unde vine lumea. Acest lucru în continuăm până când situația în alte țări s-a stabilizat.

Decizia grupului, nu a doctorului Arafat, tehnic e că izolarea să fie universală cum este în mai multe țări. Cei care vin din afara României intră în autoizolare 14 zile, carantina instituționalizată a fost eliminată. Doar dacă cineva nu respectă regulile autoizolării”, a explicat Arafat la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Din fericire, aceste reguli s-ar putea schimba după 15 iunie, în etapa a 2-a a relaxării, dacă numărul de îmbolnăviri va fi în scădere. „Vedem după 15 iunie cum stă situația, dacă se va nuanța ideea de autoizolare. Dar acum asta e regula care se implementează. Se iau măsuri graduale, nu toate deodată”.

Oamenii vor merge la plajă, însă vor respecta mai multe măsuri de distanțare socială

Totodată, Arafat a dezvăluit că oamenii vor avea dreptul să meargă la plajă, însă vor exista niște reguli foarte clare, care vor fi comunicate în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

„Urmează ședința Comitetului Național, după care se emite HG, vor fi stabilite regulile așa cum s-a prevăzut și unele reguli de bază sunt menționate sau vor fi menționate. Normal că ministerele care răspund de domenii vor veni cu ordine suplimentare care să stabilească regulile pentru ce se deschide de acum încolo.

Toată lumea aștepta terasele, călătoriile între orașe, astea toate se relaxează, dar cu anumite reguli care urmează să fie stabilite clar prin ordinele de miniștri.

ADVERTISEMENT

Se va permite accesul la plaje, dar pe condiții de distanțare care pot fi respectate și monitorizate. Exact regulile o să fie anunțate după ședință. Regulile clare, nu vreau să vă spun o regulă acum, iar la comitet să vină cu altă propunere. Reguli clare de distanțare, care să fie monitorizate pe plaje. Plajele nu au fost închise, dar accesul va fi reglementat. Dacă oamenii vor vrea să meargă, trebuie să fie reguli de distanțare care să se respecte”, a punctat Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: