News

Ce îi face pe unii oameni rezistenţi la frig. Descoperirea oamenilor de ştiinţă

19.02.2021 | 18:23
Ce ii face pe unii oameni rezistenti la frig Descoperirea oamenilor de stiinta
ADVERTISEMENT

Un studiu efectuat recent i-a condus pe cercetătorii de la Institutul Karolinska, Suedia, la concluzia că mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume nu au așa-numita proteină α-actinin-3. Aceasta apare în fibrele musculare, iar absența ei le conferă o rezistență sporită la frig.

Potrivit ifscience.com,  mușchiul scheletic (sub control voluntar al sistemului nervos) este format din fibre musculare cu contracție rapidă și fibre musculare cu contracție lentă, care sunt mai rezistente la frig.

ADVERTISEMENT

Cu toate astea, α-actinin-3, prezentă în fibrele musculare cu contracție rapidă, lipsește cu desăvârșire la una din cinci persoane, întrucât are o mutație a genei care îi codifică proteina.

Motivul pentru care peste 1,5 miliarde de oameni sunt mai rezistenți la frig

Potrivit oamenilor de știință, totul se datorează evoluției. Altfel spus, prevalența genei mutante a crescut pe măsură ce oamenii au migrat din Africa către clima ceva mai rece din centrul și nordul Europei.

ADVERTISEMENT

Acest lucru indică faptul că persoanele cărora le lipsește α-actinina-3 sunt mai capabile să rămână calde în condiții climatice dure, dar nu au existat dovezi experimentale directe pentru aceasta.

Acum putem arăta că pierderea acestei proteine ​​oferă o toleranță crescută la frig și am găsit, de asemenea, un posibil mecanism pentru aceasta”, explică prof. Håkan Westerblad.

ADVERTISEMENT

Pentru ca experimentul să aibă succes, cercetătorii au recrutat 42 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, cu sau fără proteina α-actinin-3 și i-au ținut în apă rece până la gât, astfel încât temperatura corpului să scadă semnificativ.

Fiecare dintre ei a părăsit baia la fiecare 20 de minute și s-a odihnit 10 minute la temperatura camerei, apoi a repetat procedura timp de alte 20 de minute, până când temperatura rectală a ajuns la 35,5°C.

ADVERTISEMENT

S-a constatat că procentul de indivizi capabili să se mențină peste acest prag în timpul expunerii complete la apă rece a fost mai mare în grupul „variantă” (69%) decât în ​​grupul de control (30%). Totodată, se pare că mușchii scheletici ai persoanelor fără α-actinin-3 conțin o proporție mai mare de fibre musculare lente.

Mutația a adus probabil un avantaj evolutiv în migrarea către un climat mai rece, dar în societatea noastră modernă, capacitatea de a economisi energie ar putea însemna în schimb un risc crescut de boli occidentale (obezitate tip 2 și alte tulburări metabolice)”, a mai spus profesorul Håkan Westerblad.

ADVERTISEMENT
Tags: