News

Ce îi plăcea să facă Elenei Ceauşescu înainte să devină soţia lui Nicolae Ceauşescu. Detalii neştiute din tinereţe

14.06.2020 | 15:25
Ce ii placea sa faca Elenei Ceausescu inainte sa devina sotia lui Nicolae Ceausescu Detalii nestiute din tinerete
Ce îi plăcea să facă Elenei Ceauşescu înainte să devină soţia lui Nicolae Ceauşescu. Detalii neştiute din tinereţe. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Viața Elenei Ceauşescu continuă să fie și astăzi motiv de fascinație pentru mulți, astfel că vă prezentăm în continuare ce-i plăcea soției lui Nicolae Ceaușescu să facă în tinerețe.

Întâmplările Elenei Ceaușescu continuă să iasă la lumină, chiar dacă au trecut mai bine de 30 de ani de la decesul acesteia și a dictatorului Nicolae Ceaușescu, potrivit EVZ.

ADVERTISEMENT

Astfel, se pare că înainte să devină soția liderului comunist, Elenei Ceaușescu îi plăcea să-și trăiască viața. Drept dovadă, în mediul online circulă o fotografie cu soţia dictatorului Nicolae Ceauşescu, de pe vremea când mergea la balurile Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

Se pare că fotografia este făcută în 1939, vreme la care tânăra Elena Petrescu (a devenit Ceaușescu în 1945) trăia liber, după bunul plac.

ADVERTISEMENT

O parte neștiută din viața Elenei Ceaușescu

Lângă ea, în fotografie apar sora Aurelia şi fratele Vasile Tudor, după cum este scris la explicația foto a imaginii păstrate în Fototeca online a comunismului românesc.

Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc
Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc

Elena Ceaușescu a fost fiica lui Nae şi a Alexandrei Petrescu, o familie de ţărani mijlocaşi, ce aveau un lot funciar de circa 8 pogoane, notează enciclopediaromâniei.ro.

ADVERTISEMENT

Aceasta a renunțat la şcoala primară din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare obţinute în primii 3 ani de studiu şi a luat decizia de a se muta la Bucureşti.

Marea carieră a Elenei Ceaușescu a debutat cu ucenicia la fabrica de textile „Lantex” (1936), unde, pentru o scurtă perioadă a reprezentat interesele tinerilor muncitori textilişti în organizaţia UTC (filiala Bucureşti).

ADVERTISEMENT

Soția fostului lider comunist a avut o ascensiune aparte

Devine membru al Partidului Comunist în 1939,  acolo unde l-a cunoscut şi pe viitorul său soţ, Nicolae Ceaușescu, cu care s-a căsătorit în 1945, după ce fostul lider comunist a fost eliberat din detenţia de la Târgu Jiu.

Pe măsură ce soțul său urca în interiorul PCR, Elena Ceaușescu primea și ea funcții tot mai bune. Mai mult, aceasta a absolvit un curs fără frecvenţă, organizat la Facultatea de Chimie Industrială de pe lângă Institutul Politehnic din Bucureşti.

Devine și «inginer chimist» , în 1957, după care ocupă o funcție de «cercetarea ştiinţifică» la Institutul de Cercetări Chimice Bucureşti (1957 – 1964) institut pe care îl și va conduce între 1964 – 1972.

În 1967, Elena Ceaușescu obține cea mai înaltă distincție, cea de doctor în chimie macromoleculară cu teza „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”.

De fapt, se pare că teza respectivă a fost alcătuită de chimiştii Osias Solomon, Radu Bordeianu, Silvia Bittman şi Dan Cornilescu, având girul academicianului Cristofor Simionescu.

Titlul de doctor o va ridica și mai mult pe soția lui Nicolae Ceaușescu pe linie de partid și va ajunge să gestioneze problemele din sistemul de învăţământ şi educaţie. Acest statut o va face însă să dea dovadă de obtuzitate şi invidie faţă de adevăratele valori din sistem.

Pe 29 martie 1980, Elena Ceaușescu devine prim-viceprim-ministru al Guvernului şi, în perioada următoare, aceasta primește titul de Doctor Honoris Causa din partea multor universităţi din Europa, America de Nord sau America de Sud (Academia de Ştiinţe din New York, Academia din Atena, Institutul Regal de Chimie al Marii Britanii, Doctor Honoris Causa al Universităţii Buenos Aires, al Universităţii Feminine din Manila, al Universităţii Yukatan sau al Universităţii din Teheran).

În ciuda parcursului său extraordinar, bazat pe puține cunoștințe reale, Elena Ceaușescu are parte de o moarte subită, odată cu împușcarea sa și a lui Nicolae Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989, ca urmare a deciziei Tribunalului Militar Excepţional.

ADVERTISEMENT