News

Ce îl sperie pe medicul Virgil Musta în lupta cu COVID-19! „Să aleg între viață și moarte”

17.10.2020 | 10:43
Ce il sperie pe medicul Virgil Musta in lupta cu COVID19 Sa aleg intre viata si moarte
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce îl sperie pe medicul Virgil Musta în lupta cu COVID-19! Acesta a povestit, de curând, un caz dramatic la care a asistat, când o femeie infectată a venit la spital cu saturație de oxigen mică și avea nevoie de terapie intensivă, însă nu mai erau locuri.

În cele din urmă, o altă pacientă a murit și astfel femeia internată inițial în salon a fost mutată la ATI. Virgul Musta, medic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”  din Timișoara spune că, la un moment dat, a avut senzația că pandemia este sub control.

ADVERTISEMENT

„Trecem prin momente dificile atât noi, medicii, cât și întreaga comunitate, pentru că noi ne facem datoria, suntem în prima linie în această bătălie.

Temerile medicului Virgil Musta în lupta cu COVID-19!

Și am avut speranțe când în urmă cu 3 luni pandemia era foarte bine ținută sub control și mai aveam în spital doar 2 pacienți, pregătindu-ne de o viață normală și în foarte scurt timp, din păcate, lucrurile au început să meargă din rău în mai rău.

ADVERTISEMENT

Și acum suntem într-o situație foarte dificilă în care suntem puși să alegem între pacienți: pe care dintre ei putem să îi internăm la noi, pe care îi trimitem în spitalele suport și, eventual, în momentul în care se înrăutățește starea lor, îi vom relua pentru a-i trata noi, noi având competența cea mai mare în patologia COVID”, a spus dr. Musta, la Digi 24.

Medicul recunoaște că este copleșit de gândul că ar putea fi pus în situația de a alege între viață și moarte. „Încă nu am ajuns (să alegem între viață și moarte – n.r.), dar să știți că nu suntem departe și numai gândul acesta pe mine, cel puțin, mă terifiază.

ADVERTISEMENT

Sunt copleșit de gândul că poate va trebui la un moment dat, să aleg între viață și moarte. Până în momentul de față am avut încă posibilitatea să trimit pacienții care sunt grav în spitale suport. Dar secția noastră de ATI este plină.

La Spitalul Victor Babeș, secțiile de Infecțioase și de Pneumologie sunt pline și spitalele suport mai au câteva locuri. Există un sistem în clinicile de terapie intensivă care își cunosc locurile și se orientează pacienții în funcție de locurile acestora, dar din păcate sunt limitate.

ADVERTISEMENT

De exemplu, am asistat la o situație teribilă în urmă cu două nopți, când a venit o pacientă cu saturație de 60 care trebuia internată în terapie intensivă și nu am avut loc. S-a internat pe secție, cu oxigen, o oră, până când, din întâmplare, o pacientă a decedat în terapie intensivă și imediat a fost ea mutată”, a mai spus medicul.

Mai mult de atât, doctorul a precizat că există adevărate traume în rândul colegilor săi. Aceștia sunt speriați efectiv de următoarele gărzi, unele în care nu vor mai avea locuri de internare, dar în care vor veni și alți pacienți în stare gravă și pe care nu au nici măcar unde să-i mai trimită.

Virgil Musta nu a ezitat și a făcut un apel la populație să se protejeze, pentru că, spune el, „bătălia se dă în comunitate, unde populația trebuie convinsă să poartă mască, să fie solidari și să respecte măsurile”

 

 

ADVERTISEMENT