News

Ce impact a avut epidemia de coronavirus asupra economiei și politicilor de la Beijing. Interviu exclusiv cu Andreea Brînză, specialist pe China

26.02.2020 | 10:04
Ce impact a avut epidemia de coronavirus asupra economiei si politicilor de la Beijing Interviu exclusiv cu Andreea Brinza specialist pe China
ADVERTISEMENT

Republica Populară China se afla pe un trend ascendent și recupera masiv din deficitul față de Statele Unite ale Americii pe marea tablă de șah a lumii, atât din punct de vedere economic, cât și la nivel de PR. China a și obținut foarte mulți adepți, prin politica sa de investiții în zonele mai defavorizate ale lumii prin inițiativa noului „Drum al Mătăsii”. Cu toate acestea, epidemia de coronavirus care a izbucnit la sfârșitul anului trecut a afectat în mare măsură activitatea statului chinez. Andreea Cristina Brînză, vicepreședinte al RISAP (Institutul Român pentru Studiul zonei Asia-Pacific), care a scris de mai multe ori pe teme privind China pe reputatul jurnal Foreign Policy a răspuns întrebărilor FANATIK cu privire la impactul pe care l-a avut coronavirus asupra autorităților de la Beijing.

Cum a fost afectată economia Chinei de epidemia de coronavirus

Andreea evită să se pronunțe pe problemele economice ale Chinei, întrucât și specialiștii evită să dea un răspuns în acest sens:

ADVERTISEMENT

„E clar că economia Chinei este afectată, după ce timp de o lună de zile au lucrat la o capacitate foarte mică, ceea ce în primul trimestru pe 2020 se va vedea. Dar poate până la sfârșitul anului, o să tragă tare să se pună pe picioare. Este și problema că mulți specialiști susțin că datele sunt false, dar asta nu pentru că așa își dorește guvernul central, ci pentru că este o mentalitate comunistă în care raportezi cifre economice mai bune să pară că o duci mai bine.”

Ramura economică cea mai grav afectată este cea a turismului: „Industria turismului suferă foarte mult. În China sunt mici companii aeriene care sunt în pragul falimentului și guvernul se gândește cum să le salveze, iar în afara Chinei iar există o problemă pentru că erau în 2018 vreo 150 de milioane de turiști chinezi în străinătate. Țări ca Thailanda suferă foarte mult, pentru că turiștii chinezi cheltuiau mulți bani. Deci turismul este cel mai ușor și simplu mod de a vedea impactul covid-19 asupra economiei.”

ADVERTISEMENT

Vicepreședintele RISAP arată însă că problema trece granițele Chinei: „Nu va afecta doar economia Chinei, ci economia globală. Producția de mașini a scăzut foarte mult. O altă industrie afectată foarte tare este cea farmaceutică. în ceea ce privește măștile medicale, va fi o problemă gravă pentru că mare parte din aceste măști era produsă în China”, ne-a mai spus Andreea Brînză.

Specialistul consultat de site-ul nostru ne-a arătat că au apărut multe critici publice la adresa conducerii Chinei:

ADVERTISEMENT

„Sincer nu cred că China își face mai multe probleme pe partea economică, ci mai degrabă pe partea politică. Astfel, statul chinez este organizat într-un guvern central și administrații locale. Degeaba se trimit ordine de la guvernul central cât timp nu se aplică local. Acum eu nu pot să spun cum simt toți chinezii. După ce a murit doctorul din Wuhan, am intrat pe Twitter sau Weibo și era foarte multă revoltă, erau mulți chinezi care erau revoltați, dar presupun că era o bulă de oameni care oricum erau revoltați pe conducerea comunistă”.

Ce impact a avut epidemia de coronavirus asupra Chinei
Andreea Cristina Brînză (foto centru), vicepreședinte RISAP *foto: facebook

Cum rămâne China vulnerabilă, chiar și dacă rezolvă criza coronavirus

Andreea a explicat și felul în care a acționat președintele chinez, Xi Jinping, în fața acestei epidemii: „Xi l-a trimis la început pe premier, dar când a văzut că oamenii sunt revoltați, a ieșit în față, și-a asumat o prezență publică mai vizibilă, ca un lider care își asumă greșelile. Cu toate acestea, el a căutat și țapi ispășitori, a dat afară conducerea locală a partidului atât din Wuhan cât și din Hubei. La mijlocul lui ianuarie a trimis o comisie condusă de un doctor de vreo 80 de ani, care a fost însă și în comisia contra virusului SARS. Abia după ce acest doctor a explicat și mai mulți virusologi au făcut lobby, au decis să se închidă provincia.”

ADVERTISEMENT

Vicepreședintele RISAP ne-a explicat și de ce statul chinez rămâne vulnerabil în fața coronavirus, chiar și după ce epidemia va lua sfârșit:

„Problema este că alte țări din lume nu se descurcă nici ele bine. S-ar putea ca autoritățile din China să facă un efort mare pentru limitarea infecțiilor pentru ca apoi virusul să reintre în țară din Coreea sau Japonia. Atât de mult e China interconectată cu alte țări, încât este foarte vulnerabilă. Cum din cauza globalizării virusul s-a dus în alte țări, tot din cauza globalizării s-ar putea întoarce. Dacă mă întrebi pe mine, Japonia s-a descurcat foarte, foarte prost cu gestionarea crizei cu nava aceea de croazieră. În Coreea sunt sute de cazuri, deci depinde foarte mult cum vor gestiona celelalte țări ce se întâmplă cu această epidemie.”

Reamintim că statul chinez au anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirusul COVID-19, acesta fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni. Numărul de decese la nivel naţional s-a apropiat de 2.700, în timp ce bilanțul celor care suferă de această boală a trecut 80.000 de persoane.

ADVERTISEMENT