În luna septembrie, culturile de ceapă și usturoi verde din grădină încep să se usuce. Este un efect normal care apare în acest sezon, ceea ce înseamnă că aceste legume trebuie scoase din pământ. Însă, pentru a te asigura că vor fi întregi și sănătoase poți utiliza un îngrășământ natural, compus din două ingrediente ieftine, pe care le ai prin casă.
Dacă nu sunt protejate de factorii nocivi, legumele au de suferit. Viermii, de exemplu, sunt o reală amenințare pentru recolte, căci le pot mânca nu doar frunzele și tulpina, ci și rădăcina. Dacă se distruge aceasta din urmă se deteriorează întreaga plantă.
Viermele de ceapă este larva unei muște cenușii, care este mult mai mică decât musca obișnuită. Are o culoare crem și dăunează inclusiv bulbilor. Există trei generații de insecte care sunt reali inamici pentru cele plantate în grădină.
Semnele care indică faptul că usturoiul și ceapa sunt ținte ale viermilor sunt frunzele îngălbenite, bulbii putreziți sau tulpina îndoită și îngălbenită. Totodată, viermii au tendința de a mânca frunzele, astfel că dacă le vedeți roase trebuie să luați măsuri.
Potrivit specialiștilor, pentru a controla viermii de ceapă se poate apela la metoda rotației culturilor, fiindcă aceștia se alimentează doar cu plante din familia cepei. Dacă nu găsesc hrană, viermii nu supraviețuisc decât o zi și așa specia va dispărea.
Nu uitați să curățați completat cultura la finalul sezonului de toamnă. Resturile pot fi un mediu propice bolilor fungice, al apariției buruienilor și al instalării a tot felul de insecte. Efectele se vor vedea în toamna târzie sau anul viitor.
În trecut, agricultorii apelau la insecticide pentru a-și proteja legumele, dar și fructele din grădină. Cu timpul, s-a descoperit că această practică nu face decât să îmbolnăvească planta, copacul și inclusiv organismul uman, de aceea se folosesc tot mai des îngrășăminte naturale.
Un îngrășământ natural pentru culturile de ceapă și usturoi este compus din piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili pentru a îndepărta femelele de muștelor și pentru a le împiedica să mai depună ouă pe frunzele de ceapă.
De asemenea, într-un blender amestecă ardei iuți, usturoi, ceapă, apă și săpun organic. Lasă soluția să se odihnească peste noapte și apoi strecoară lichidul. Folosește-l cu grijă pentru stropitul solului afectat de larvele viermilor. Mai poți pune la rădăcina plantelor cenușă.