Este sezonul roșiilor și sunt recomandate pentru consum de către specialiștii în Sănătate cele din recoltă proprie. Asta deoarece sunt sănătoase, fără aditivi care ne pot crea diferite afecțiuni. Ce îngrășământ contribuie la dezvoltarea acestor legume?
Răsadurile de roșii pe care le-am plantat în primăvară încep să dea primele roade. Roșiile încep să iasă și au un gust aparte față de cele din magazinele alimentare și față de cele din supermarketuri. Dacă nu sunt stropite, sunt și mai bune.
Totuși, rezultatul complet al cultivării se va vedea la finalul de iulie, început de august. Până atunci, pentru a vă asigura că veți avea niște roșii mari și gustoase, puteți apela la un îngrășământ natural. Evitați-l pe cel din comerț.
Când observați că primele roșii ies la suprafață, cultura se fertilizează cu o soluție de 2 linguri de superfosfat, una de humat de potasiu diluat în 10 litri de apă și se aplică și un litru de amestec sub rădăcina fiecărei plante.
Cum a sosit perioada de fructificare, roșiile simt nevoia de potasiu, bor, mangan și iod. Acestea sunt ca niște nutrienți care contribuie la rezolvarea deficienței legumelor. În plus, de mare ajutor este și un litru de grajd de vacă, 20 de grame de superfosfat, 20 de grame de sulfat de potasiu, la 10 litri de apă.
Și drojdia naturală este eficientă. Drojdia contribuie la fertilizare, dacă veți dizolva 100 de grame din acest ingredient în 10 litri de apă. Sub fiecare tufiș se a pune apoi câte 1,0-1, 5 litri. Această metodă se aplică doar după administrarea îngrășămintelor cu potasiu.
Medicii spun că roșiile trebuie consumate în fiecare zi. Rolul lor este antioxidant și astfel elimină bacteriile nocive din organism. Roșiile au și vitaminele C, A, B6, B3, B1, E, magneziu, fier și zinc, utile pentru reglarea problemelor de sănătate, într-o oarecare măsură.
”O dietă bogată în roșii a fost asociată cu o reducere a riscului de boli de inimă. Specialiștii au revizuit 14 studii eligibile și au găsit o asociere inversă semnificativă între aportul de licopen și boala coronariană.
O altă meta-analiză a analizat 25 de studii și a raportat că consumul ridicat de licopen și concentrațiile serice de licopen au redus mortalitatea generală cu 37%, bolile cardiovasculare cu 14% și accidentul vascular cerebral cu 23% 3.
Mulți dintre antioxidanții care se găsesc în roșii, inclusiv licopenul, beta-carotenul și vitamina C, protejează celulele vasculare și lipoproteinele de oxidare și previn astfel formarea aterosclerozei. Consumul de roșii te poate ajuta, așadar, să întârzii apariția bolilor cardiovasculare, să scazi riscul de infarct și de tromboză”, explică dr. Oana Cuzino pe doc.ro