Mezelurile sunt asociate cu un risc ridicat de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și chiar cancer colorectal, însă puțini oameni știu ce ingrediente conține șunca de Praga din magazine. Dragoș Pătraru vine cu un avertisment legat de acest produs consumat în cantități mari.
Dragoș Pătraru, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori, trage un semnal de alarmă legat de un aliment care este mâncat de mulți români, de la mic la mare, în special dimineața. Moderatorul a dezvăluit ce compoziție are șunca de Praga.
Produsul se găsește cu ușurință în toate supermarketurile din România, având un preț accesibil. Clienții îl cumpără pentru gust, dar și pentru versatilitatea acestuia, doar că puține persoane citesc eticheta pe care o are.
În general, alimentul conține apă, sare și zaharuri. De asemenea, poate avea pulpă de porc din Uniunea Europeană, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, stabilizatori, tri-polifosfați de sodiu și agenți de îngroșare.
Din compoziție nu lipsesc și alte substanțe, cum ar fi caragen, corector de aciditate, citrat de sodiu, potențiator de romă și glutamat monosodic. Șunca de Praga mai are antioxidant, izoascorbat de sodiu, amidon modificat din cartofi, nitrit de sodiu și diverse arome.
Rețeta este diferită în funcție de producătorul care face acest aliment. Dragoș Pătraru a dezvăluit în emisiunea Starea Sănătății, de pe Youtube, că șunca de Praga de la Banat Bun are pulpă de porc degresată, apă, proteină vegetală din soia, sare și antioxidant (izoascorbat de sodiu).
Totodată, acest produs mai conține conservanți (nitrit de sodiu), potenţiator de aromă (monoglutamat de sodiu), agent de îngroşare (caragenan), corector de aciditate (citrat de sodiu), aromă de fum, coloranți (carmin), hemoglobină și arome.
Dragoș Pătraru a mai dezvăluit că șunca de Praga de la Cris-Tim conține carne de porc, apă, stabilizatori (utostay), fibre vegetale, dextroza, sare, antioxidant (acid ascorbic), arome naturale, proteină animală de porc, usturoi, conservant (nitrit de sodiu).
În plus, cea de la Caroli are în compoziția sa pulpă de porc din UE, apă, carne de porc, amidon, sorici, agent de întărire (lactat de sour, sare, zanarun (dextroza), proteină vegetală (trifosfati), fibre vegetale, proteină animală din porc și agent de îngroşare (caragenan).
Mai mult decât atât, acest tip de șuncă are, conform etichetei sale, antioxidant (ascorbat de sodiu, extract bogat în tocoferol), proteină vegetală hidrolizată, extract de drojdie, aromă, aromă naturală, conservant (nitrit de sodiu), tratament de suprafață (lactat de sodiu, acid lactic).
În schimb, șunca de Praga de la Meda este făcută din carne porc (din UE), apă, amidon modificat, sare, conservanți (lactat de potasiu, acetați de sodiu, nitrit de sodiu), stabilizatori (trifosfați, caragenan), zaharuri, proteină de porc, arome, antioxidant (ascorbat de sodiu), extracte de condimente, concentrat de ridiche.
Șunca de Praga de la Matache Macelaru are pulpă de porc, apă, proteină animală de porc, dextroză, sare, stabilizatori (trifosfati), fibre vegetale, proteină din lapte, arome naturale, antioxidant (ascorbat de sodiu), extracte de condimente și conservant (nitrit de sodiu).